HABER

“Kıbrıs Çekoslavakya gibi bölünebilir”

Tanınmış İngiliz yazarı Simon Tisdall, Kıbrıs’ın Çekoslovakya gibi iki ayrı devlete bölünebileceği uyarılarına dikkat çekti.

LONDRA (ANKA)- Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme yönelik yoğunlaştırılmış görüşmelerin ikinci turu başlarken sürecin başarısız kalması halinde adanın bölüneceği korkuları artıyor. İngiliz The Guardian gazetesinin tanınmış köşe yazarı Simon Tisdall, İngiltere ve uluslar arası ortaklarının müzakerelerin çöküşünü önlemek için harekete geçmemesi halinde Kıbrıs’ın Çekoslavakya gibi bölünebileceği uyarılarını yansıttı.

Simon Tisdall, Lefkoşa kaynaklı yorumunda KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasındaki diyalogun başarısızlıkla sonuçlanacağından korkulduğunu belirtti.

Araştırmaların, Kuzey Kıbrıslı Türkler’in de birleşme konusunda karamsar olduğunu gösterdiğine işaret eden Tisdall,. Kıbrıs Türk halkının yüzde 85’i birleşmenin imkânsız olduğunu düşündüğüne de dikkat çekti.

Yazıda Kuzey Kıbrıs’ta Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçiminde “katı milliyetçi” başbakan Derviş Eroğlu’nun seçimleri kazanmasının beklendiği, Talat’ın az zaman kaldığı uyarısını yaptığı belirtilirken “Kuzey Kıbrıs’da haftaya seçim kampanyaları başlayınca görüşmelerin askıya alınabilir” savına da yer verildi.

-“TÜRKİYE’Yİ AVRUPA’NIN AB ÜYELİK SÜRECİNE İLİŞKİN TUTUMU ETKİLER”-

Kuzey Kıbrıs’taki Kıbrıs Politika Merkezi’nin siyasi analizcisi Ahmet Sözen’in görüşlerini de aktaran Tisdall’a göre, Sözen, “Türkiye, müzakerelerin sürmesi için çalışıyor ama eylemleri, Avrupa’nın AB üyelik sürecine ilişkin tutumundan etkilenecek” uyarısını yaptı.

Sözen ayrıca, “Türkiye, er veya geç Eroğlu’na ‘Git gerçek yüzünü göster’ diyebilir. Eroğlu’nun gerçek yüzü ise, Çekoslovakya gibi bir ayrılmadan yanadır” diye konuştu.

Talat’ın özel temsilcisi Özdil Nami’nin de, Eroğlu’nun “Kadife Devrim”den bahsettiğini, iki devletli bir çözüm istediğini belirterek bu tür bir yaklaşımın müzakereleri baltalayabileceğini uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Simon Tisdall, yazısında ayrıca, Güney kesimde birleşmeden yana olan Hristofyas’ın, karşıt görüşlü politikacılar, Rum Ulusal Muhafızları ve Rum Ortodoks Kilisesi lideri Başpiskopos Hrısostomos’un, taviz vermemesi yönündeki baskılarının altında bulunduğuna dikkat çekti,

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün ise, İngiltere’nin çok güçlü ve etkili olduğunu belirterek “İngiltere’nin neden daha çok çaba göstermediğini anlamıyorum. İngiltere’nin burada olup bitenlerini çok iyi biliyor” dediğini de aktarıldı.

İngiltere’nin Kıbrıs sorunuyla daha yakından ilgilenmeye başladığını kaydeden Tisdall, Başbakan Gordon Brown’un müzakerelere desteğini ifade etmek üzere geçen hafta Talat, Hristofyas ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a telefon ettiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler