HABER

Kıbrıs Rum Yönetimi, Olgaç konusunda taarruza geçiyor

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıs Rum Kesimi, oyuncu Atilla Olgaç'ın bir televizyon kanalında "1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda bir esiri alnından vurarak öldürdüğüne" ilişkin açıklaması üzerine Türkiye'nin savaş suçu işlediği gerekçesiyle konuyu uluslararası platforma taşıyor.

Çeşitli Rum kaynaklarına göre, perşembe günü toplanan Kıbrıs Rum Meclisi Genel Kurulu'nda Türk tiyatro oyuncusu Atilla Olgaç'ın açıklamaları ve uluslararası düzeyde yapılabilecek faaliyetlerle ilgili Göçmenler Komitesi'nin derlediği öneriler ele alındı. Gözlemciler, Olgaç'ın bu açıklamalarının Türkiye'yi uluslararası alanda şikayet ve sıkıştırma için kullanılacağını kaydediyor.

Kıbrıs Rum Meclisi'nin kararında, Olgaç'ın sözleri "savaş suçu" olarak gösteriliyor ve uluslararası camiadan "Türkiye'nin zorlanması" amacıyla müdahale etmesi isteniyor. Pazar günü başlatılan ve perşembe gününe kadar çeşitli düzey ve platformlarda gerçekleştirilen toplantılarda Rum siyasi parti temsilcilerinin tümü, 4. hükümetlerarası başvuruyla ilgili kararlara uyması ve kayıp akıbetlerinin belirlenmesinde işbirliği yapması için Türkiye'ye baskı yapılması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Kıbrıs Rum Meclisi'nin perşembe günü yapılan genel kurulunda alınan kararın, Türkiye'yi "Kıbrıs'ta savaş suçu işlediği ve insan hakları ihlallerini sürdürdüğü" iddiasıyla uluslararası alanda şikayet sürecinin ilk adımı olduğunu yazan Rum gazeteleri de, "Kararla birlikte bizim tarafın kayıplar konusundaki tezlerinin ve Olgaç'ın itiraflarının yer aldığı optik-akustik dokümanla birlikte kaydedileceği resmi bir belge hazırlanacak ve çeşitli ülkelerin meclislerine gönderilecek. Hükümet Sözcüsü Stefanu da
açıklamasında, Rum tarafının isteğinin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 4. hükümetlerarası başvurusundaki kararından kaynaklanan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi olduğunu söyledi" ifadelerine yer verdi.

Rum medyasında yer alan haberlere göre de Türkiye'nin insan haklarının korunması ve esirlerin öldürülmesini savaş suçu olarak belirleyen Cenevre Sözleşmesi'ni çiğnediği iddia edilecek ve Rum tarafından sivil kişiler, Yunan büyükelçileri ve Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos şahit gösterilecek.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin en çok satan gazetesi Fileleftheros'ta da, Meclis Göçmenler Komitesi'nin perşembe günü yaptığı toplantıda, Atilla Olgaç hakkında "Avrupa Tutuklama Emirnamesi "çıkartılması ve 10 kayıp şahsın akıbetinin Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'nde incelenmesine ilişkin tartışmalarda anlaşmazlık yaşandığını da bildirdi. Habere göre komitedeki tartışmalarda, Olgaç hakkında Avrupa Tutuklama Emirnamesi çıkartılsa bile tutuklanacağı ülke tarafından bu emrin icra edilmesinin zor olduğu, çünkü Rum tarafına iade edilebilmesi için ikna edici bilgi ve şahadet gerektiği kaydedildi. Komitedeki tartışmalarda, bir Avrupa ülkesinin Türk tiyatrocuyu iade etmeyi reddetmesi durumunda bunun Güney Kıbrıs'a yansımasının olumsuz olacağına da işaret edildi.

Gazete, "Avrupa Tutuklama Emirnamesi çıkartılması konusunda başsavcılık ile komite üyeleri arasında da anlaşmazlık çıktı. Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'nin yetkilerinin Türk tiyatro sanatçısı konusunu ele alabilecek şekilde genişletilmesi önerisiyle ilgili olarak da, bunun konunun araştırılması yönünde adım atmak zorunda olan Türkiye'ye yardımcı olacağı ifade edildi. Geliştirilen versiyona göre Türkiye sıkıştığı köşeden kurtulacak ve Otonom Komite'nin araştırmasını tamamlamasını beklediğini söyleyerek, bu konuyla ilgili araştırma yapma baskısı altında olmayacak. Yine aynı mantığa göre Türkiye, Kıbrıs'ın hükümetlerarası başvurusuyla ilgili verilen karardan da kurtulma fırsatı bulacak" ifadelerine yer verdi.

Rum kesimindeki bazı hukukçuların ise "tek kişinin şehadetine dayanılarak" bu operasyonun başarıya ulaşma şansının az olduğunu öne sürdükleri öğrenildi.

En Çok Aranan Haberler