İZMİR (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bir dizi etkinliğe katılmak üzere sabah saatlerinde İzmir'e geldi. Unakıtan, İzmir'de ilk olarak İzmir Ticaret Odası'nın kendisi için özel olarak toplanan meclis üyelerine hitap etti ve iş adamlarının sorunlarını dinledi.
Maliye Bakanı Unakıtan, saat 10.00 sıralarında Adnan Menderes Havalimanı'na geldi. Bakan Unakıtan, burada İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın ile diğer oda başkan ve yöneticileri tarafından karşılandı. Bakan Unakıtan, havalimanında tatilden dönüş için havalimanına gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç ile karşılaştı. Bakan Unakıtan, VIP salonunda Arınç ile bir süre sohbet etti ardından kendisini karşılayan heyet ile birlikte havalimanından ayrıldı.
Bakan Unakıtan'ın İzmir'deki ilk durağı İzmir Ticaret Odası oldu. İzmir Ticaret Odası Meclisi, Bakan Unakıtan'ın ziyareti dolayısıyla özel olarak toplandı. Meclis toplantısında ilk konuşmayı yapan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, öncelikle hükümete ve Bakan Unakıtan'a, ekonomideki başarılarından dolayı teşekkür etti. Demirtaş, ardından İzmir'in isteklerini ve sorunlarını sıraladı. Demirtaş, özellikle semt pazarlarındaki kayıt dışılıktan şikayet etti ve kayıt dışı ile mücadeleye ağırlık verilmesini istedi. Ekonomideki bütün iyileşmelere karşın istihdamda aynı oranda iyileşme sağlanamadığını hatırlatan Demirtaş, istihdamın artması için de bölgesel teşviklerden vazgeçilerek, sektörel teşviklere gidilmesini, kayıt dışı istihdamın engellenmesini, Serbest Bölgelere vergisel teşvikler sağlayan düzenlemenin yeniden yürürlüğe konulmasını talep etti. Demirtaş, özellikle İzmir'in Yunanistan ile kurduğu ticari ve sosyal ilişkilere de değinerek, Yunanistan'a gidiş-gelişlerin kolaylaştırılmasını ve 48 saate kadarki ziyaretlerden harç alınmamasını istedi. Demirtaş, İzmir'in pek çok sorununu sıraladıktan sonra kent turizminin gelişmesi için de limana yanaşan gemilerden alınan ayakbastı parası, fener parası gibi turizmi engelleyici unsurların kaldırılması gerektiğini kaydetti. Demritaş, son olarak da, Konak Pier önündeki dalgakıranın kendilerine yada bu dalgakıranı kente güzellik katacak şekilde projelendirecek bir girişime devredilmesi talebini dile getirdi. Demirtaş'ın konuşmasının ardından İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal da bir konuşma yaparak, İzmir çevre yolu ve Beydağı Barajı için gerekli ödeneğin sağlanmasında Bakan Unakıtan'dan destek istedi.
Bakan Unakıtan ise, konuşmasına başlarken, Türkiye'deki ekonomik gelişmelere değinmeyeceğini, zaten bunların iş adamları tarafından yakından takip edileceğini ifade etti. Türkiye'de hala kriz beklentisi içinde olanların bulunduğunu ifade eden Unakıtan, "İlla bir krizin peşinde olanlar var. Elinizde kalem var, kağıt var. Yapın bir hesap öyle konuşun. Merkez Bankası'nın döviz rezervi artıyor. Dövizde bir problem yok. Kimse kriz umudunda olmasın, memlekete umutsuzluk aşılamanın da alemi yok" diye konuştu.
Bakan Unakıtan, enflasyon ve faizlerle ilgili olumlu gelişmeleri hatırlatarak, "Türkiye'de enflasyon yüzde 8, ama biz hala Avrupa'daki en yüksek enflasyona sahibiz. Hedef ekonomide, demokratikleşmede her alanda Avrupa kriterlerini yakalamaktır. Türkiye'nin daha yapacak işi çok. Ama kimse karamsar tablolar çizmesin" dedi.
"İZMİR İKİNCİ İSTANBUL OLACAK" Bakan Unakıtan, Türkiye'de cazibe merkezlerini artırmak gerektiğini de kaydederek, İzmir'in ikinci bir İstanbul olması için hükümet olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Bu noktada İzmirli iş adamlarına çok iş düştüğünü ifade eden Unakıtan, iş adamlarından İzmir'e yabancı yatırımcı getirmelerini istedi. Bakan Unakıtan, "Sizin İzmir olarak öyle bir potansiyeliniz var ki, Avrupa'da tutuğunuz adamı getirirsiniz. Yatırımcı teşviğe değil, alt yapısı tamamlanmış yere geliyor. İzmir öyle kıymetli bir yer ki, buraya gelmeyecek yatırımcıyı düşünemiyorum" dedi.
İş adamlarına dünyanın çeşitli yerlerinden örnekler veren Unakıtan, İzmir'in kendisini Barselona ile kıyaslaması gerektiğini söyledi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın taleplerine de değinen Unakıtan, "Sayın Başkan bir gün gelin bana, Ulaştırma Bakanı'nı da yanımıza alıp, şu ayakbastı parasını falan konuşup kaldıralım. Bunlar çok eski şeyler" dedi. Unakıtan, özellikle İzmir ve Ege Bölgesi'nin Yunanistan ile ilişkilerini arttıracak bir gelişmeyi de İzmirliler'le paylaşarak, yapacakları bir düzenleme ile Türkiye'den alışveriş yapan turistlere, Türkiye'den çıkacakları zaman gümrüklerde ödedikleri KDV'nin geri iade edileceğini söyledi.
Unakıtan, Efes Oteli'nin Eylül ayı içinde, İzmir Limanı'nın ise Ekim ayı içinde özelleştirme için satışa çıkarılacağını hatırlatarak, İzmirli iş adamlarından şimdiden paralarını hazırlamalarını istedi. Türkiye'nin geleceğinin özelleştirmede olduğunu belirten Unakıtan, Türk Telekom'un özelleştirilmesi ile birlikte Türkiye'nin 2005 yılında şuana kadar 12 milyar doları aşkın özelleştirme gerçekleştirdiğini söyledi. Özelleştirmedeki başarının sadece hükümetin değil milletin de başarısı olduğunu ifade eden Unakıtan, "Çünkü artık milletin desteklemediği hiçbir şeyi yapamıyorsunuz" dedi. Devlet elini ekonomik faaliyetlerden tamamen çekinceye kadar özelleştirme sürecinin devam edeceğini de kaydeden Unakıtan, milyar dolarlarla zarar eden kuruluşların özelleştirildikten sonra hem yeni yatırım yaptığını, hem istihdam sağladığını, hem de kara geçtiğini örneklerle anlattı. Sümerbank'ın özelleştirilmesi ile ilgili olarak, kendisine "Atatürk'ün kurduğu Sümerbank'ı tarihten silecek" şeklinde tepkiler gösterildiğini belirten Bakan Unakıtan, "Zaten bu kuruluşun özelleştirilmesini Atatürk istemiş. Atatürk, o zaman kanuna Sümerbank'ın belli bir oranı ya da tamamı Türk eşhas ve teşebbüslerine satılacaktır' demiş. Bunlar Atatürk'ü bilmiyor, okumuyorlar, sonra da konuşuyorlar" diyerek tepkisini ifade etti.
Bakan Unakıtan, Petkim'in özelleştirilmesi ile ilgili olarak da, İzmirliler'e olumlu mesajlar verdi. Unakıtan, Petkim'in özelleştirme sürecinde ihmal edilmeyeceğini, aksine yatırımlarla büyütülüp daha da güzelleştirileceğini söyledi. Unakıtan, Demirtaş'ın gündeme getirdiği Konak Pier önündeki dalgakıranı da kısa zamanda gerekli işlemleri yapıp, kendisine iyi bir proje ile gelen kişi yada kuruluşlara devredeceğini söyledi.
Maliye Bakanı Unakıtan, konuşmasının ardından, iş adamlarının sorularını cevapladı.