Dr. Barlas, yaptığı açıklamada, ishal denilince ilk akla gelenin yaz ishalleri ve dizanteri olduğunu belirterek, "Ancak kış mevsiminde de özellikle çocuklarda görülen su ve tuz kaybına neden olduğu için ölümcül olabilen ishal vakalarına rastlanır. Bunlardan en önemlisi rotavirüsün neden olduğu ishallerdir. Rotavirüs, çocukluk çağı akut ishallerinin en sık sebebidir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda da, rotavirüs çocukluk çağı ishallerinde en sık görülen etken olarak bulunmuştur" dedi.
Rotavirüs sıklığının çocukların 6-24 aylarında en yüksek olduğunu, yaklaşık 2-4 günlük kuluçka dönemi sonrasında ani olarak ateş ve kusma görüldüğünü kaydeden Barlas, "Rotavirüs ishallerinde diğer etkenlere ait ishallerden daha fazla sulu ishal, bulantı, kusma, iştah kaybı, karın ağrısı ve dehidratasyon görülmektedir. Rotavirüs enfeksiyonu sebebiyle hastaneye yatırılan çocukların çoğunluğunda ateş, kusma ve ishal bileşiminden oluşan bir klinik görülür. Rotavirüs ishalinin özel tanısının konulması, özel tedavi olmadığından tedavi yaklaşımını değiştirmez. Ancak rotavirüs tanısını doğrulamak için birkaç laboratuar yöntemi kullanılabilir. Özel bir antiviral tedavi yoktur" diye konuştu. Dr. Barlas, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rotavirüs dünya çapında evde tedavi edilebilen 11 milyon enfeksiyona, 25 milyon poliklinik ziyaretine, 2 milyon hastaneye yatışa ve 500 bin ölüme neden olur. Neredeyse tüm çocuklar 5 yaşına kadar bu virüsü alırlar, ama ciddi ishal ve su kaybı 3-36 ay arası gelişir. Rotavirüs ishalleri hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde aynı oranda görülür ki bu da temiz su kaynaklarının ve hijyenin rotavirüs hastalığının görülme sıklığı üzerinde etkili olmadığını göstermektedir.”
Hastalıktan korunma yollarını da sıralayan Barlas, şöyle devam etti:
"Aşılama, hastalığın önlenmesinde öncelikli ve en etkili strateji olarak görülmektedir. Rotavirüs aşısının ilk dozu 6-12 haftalık iken uygulanmalıdır. Sonraki dozu 4-10 hafta ara ile verilerek aşının cinsine göre 2 veya 3 doz aşılama 25-32 haftaya kadar tamamlanmalıdır. Aşı 32 haftadan sonra uygulanmamalıdır. Türkiye de son 15 yılda yürütülen ishalli hastalıklarla mücadele programı ve ağızdan sıvı tedavisinin yaygınlaşması ile ishal ölümleri önemli derecede azalmıştır. 5 yaş altı çocuk ölüm nedenleri arasında 2. sıradan 7. sıraya gerilemiştir. Ancak ülkemizde ishal sıklığında gerileme olmamıştır, ishalli hastalıklar önceki yıllara benzer sıklıkla görülmeye devam etmektedir. Hastane yatışları nedeniyle ülke ekonomisine ağır yük getiren ve ülkemizin geleceği olan çocuklarımızda ölüme kadar neden olan bu ağır ishali önlemenin tek yolu olan rotavirüs aşısının ebeveynlerine doktor ve sağlık çalışanları tarafından anlatılıp önerilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, rotavirüs aşısı ülkemizde özel olarak uygulanmaktadır. Dileğimiz son 10 yılda çok ilerleme gösteren ve yeni aşıları bünyesine katan T.C Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı çocukluk çağı rutin aşı programının içine rotavirüs aşısının da en kısa zamanda katılmasıdır."