İzmir -(AA) Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsasında (VOB) olduğu gibi KOBİ borsasının da ilk olarak İzmir'de kurulması için çalışacaklarını bildirdi.
İzmir Ticaret Odası'nda "Türk Sermaye Piyasasında Son Gelişmeler ve Sermaye Hareketleri" konulu bir sunum yapan Cansızlar, SPK'nın çalışmalarını özetledi.
Cansızlar, KOBİ borsası kurulmasıyla ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. 3 yıldır üzerinde çalıştıkları projeyle ABD'deki Nasdaq benzeri, elektronik ortamda faaliyet gösterecek bir borsa kurulacağını ifade eden Cansızlar, bu borsanın bu sene sonuna kadar faaliyete geçmesini beklediklerini belirtti.
Basel II kriterlerinin 2007 yılından itibaren devreye girmesiyle KOBİ'lerin bankalardan kaynak sağlamasının zorlaşacağını, halka arzların kaçınılmaz hale geleceğini dile getiren Cansızlar, şöyle devam etti:
"KOBİ borsasıyla ilgili aynen VOB'da olduğu gibi bazı karşıt görüşler var. (İMKB'de zaten 1. ulusal, 2. ulusal pazarları var. NedenKOBİ borsası kuruluyor?) diyenler var. Ama buna gerçekten ihtiyaç var. Anadolu'daki KOBİ'lerimizin, yatırımcılarımızın İMKB'ye bakışları biraz farklı. Bu piyasaları Anadolu'nun ayağına götürmek zorundayız.
İzmir başta olmak üzere Anadolu'nun belli bölgelerinde özel şirket statüsünde yapılanmış olarak KOBİ borsalarını hayata geçireceğiz. VOB'da olduğu gibi KOBİ borsasında da İzmir'in başlangıç yeri olmasına hep beraber gayret edeceğiz. VOB gibi bir heyecanın bu kentte devam etmesi koşuluyla ilk oluşumun burada olacağını rahatlıkla söyleyebilirim."
Cansızlar, Tahtakale'de oluşan fiyatların organize bir piyasada oluşmasını sağlamak için efektif döviz piyasası kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Cansızlar, makro göstergelerdeki iyileşmelere rağmen cari işlemler dengesi açığı ve sıcak para konusunun yakından izlenmesinin gerekliliğine değindi. Fazla döviz girişinin cari işlemler dengesinin bozulmasına neden olduğunu belirten Cansızlar, şöyle devam etti:
"Gereğinden fazla döviz girişi olduğu için kur politikasıyla ilgili alınan tedbirler işlemez hale geldi. Cari işlemler açığı kur üzerindeki baskısını artırarak, ekonomide önümüzdeki dönemde çeşitli olumsuzluklara sebep olacak hale geliyor. Süreci iyi yönetmek gerekiyor. Sıcak para konusunda da dengelerin çok hassas olduğunu,
dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini söylemek istiyorum. Çok yoğun döviz girişi var. Etüt ettirdik, bunun bir bölümü İran'dan geliyor. Makro ekonomik gelişmeler, Avrupa Birliği süreci ve Körfez sermayesi döviz bolluğu yaratıyor."