Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, 1 Ekim'den sonra kredi kefalet başvurusunda bulunan işletme sayısının 2008 yılının ilk 9 aylık dönemine göre 2.6 katı bir artış ile bin 169'a yükseldiğini ifade ederek, "2008'in ilk 9 ayında yaklaşık 320 milyon TL tutarında kefalet talebinde bulunulduğu halde, son 4 ayda bu rakam 334 milyon TL oldu" dedi.
ANKA'ya konuşan KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, 2007 yılına kadar aktif olarak 5 banka ile çalıştıklarını, 2007 yılı ve sonrasında ise bunun 20'yi geçtiğini belirterek, "Öyle ki, 1994-2006 yılları arasında geçen dönem içinde KGF, bin 216 KOBİ'ye 185 milyon 628 bin 850 TL tutarında kefalette bulunduğu halde, 2007 yılı ve Ocak 2009 aralığı içinde bin 473 KOBİ'nin 371 milyon 313 bin 97 TL tutarına ulaşan bin 779 kredi başvurusuna kefalette bulundu. Geçmişten bugüne KGF'nin kefaleti ile KOBİ'lere bankalarca kullandırılması gereken kredi hacmi 759 milyon TL'dir. Ne var ki, bankalarca bu limitin ancak, 450 milyon TL'si krediye dönüştürüldü" diye konuştu.
SON 4 AYDA 334 MİLYON TL KEFALET TALEBİNDE BULUNULDU
Bunda her şeyden önce KGF'nin sermayesinin yetersizliğinin etkili olduğunu vurgulayan Kurnaz, dünyada diğer kredi garanti fonlarının kamu kaynaklarından yararlandıkları halde, Türkiye'de KGF'ye verilen kamu desteği olmadığını ifade etti.
Krizin Türkiye'de hissedildiğinin belgeli tarihi sayılabilecek olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 1 Ekim 2008 yürürlülük tarihli "karşılıklar yönetmeliği" sonrasında kredi kefalet başvurusunda bulunan işletme sayısının 2008'in ilk 9 aylık dönemine göre 2.6 kat bir artışla bin 169'a yükseldiğinin altını çizen Kurnaz, şöyle devam etti:
"2008 yılının 9 aylık diliminde kredi kefalet başvurusunda bulunan firma sayısı bin 11 adettir. Bu sayıları kredi büyüklüğü ile söylersek krizin gerçekliği daha anlamlı olarak görülecek. 2008'in ilk 9 ayında yaklaşık 320 milyon TL tutarında kefalet talebinde bulunulduğu halde, son 4 ayda bu rakam 334 milyon TL oldu. Bu veriler gösteriyor ki, bankaların kredi kullandırma isteği ve heyecanı sürmekte fakat bir güvene de ihtiyaçları olduğu doğruluyor."
"KGF'NİN MİSYONUNA UYGUN ÇALIŞABİLMESİ İÇİN 1 MİLYAR TL'YE İHTİYAÇ VAR"
Bu ekonomik konjonktürde KGF'ye olan ihtiyacın daha da artacağının altını çizen Kurnaz, KGF'nin kendisine duyulan ihtiyacı karşılama oranının sermayesi ile sınırlı olduğunu ve krizin bankalar üzerindeki etkilerini karşılamaya yeterli olmadığını vurguladı. Bugün, Türk bankacılık sisteminde KGF'nin misyonuna uygun olarak KOBİ'leri kredi riskleri bakımından vade yapılarıyla bankalara karşı rahatlatacak kefalet güvencesi yaratabilmesi için en az 1 milyar TL sermaye büyüklüğüne ihtiyacı olduğuna işaret eden Kurnaz, bunun her geçen gün arttığını söyledi. Bankaların üzerindeki kredi riskinin stresi bir şekilde hafifletilmesi gerektiğini ifade eden Kurnaz, "Aksi halde sistem daha maliyetli hale gelecektir. Henüz vakit varken ve çok geç olmadan KGF'nin sermaye benzeri kaynaklarının kamu destekleriyle artırılması önemli" dedi.
BAYKAL'A ELEŞTİRİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın işsizliği önlemek için KGF kurulmasını istemesini yadırgadığını kaydeden Kurnaz, "Ana muhalefet partisinin her şeyden önce alternatif politikalar üretebilmesi için önce mevcut yapıları bilmesi ve incelemesi gerekir. CHP'nin 2007 yılı seçim bildirgesinde KGF'nin etkinleştirilmesi için sermayesinin güçlendirilmesinden söz ediliyordu. Şimdi başka KGF oluşumundan bahsetmesi sözlerin seçim döneminden sonra unutulduğunu gösteriyor. Bugün mevcut yapısı ile KGF'nin acil olarak sermayesini artıracak düzenlemeler ile istihdamın korunması hayata hemen geçirilebilir" diye konuştu.
"KGF İLE KREDİ SİGORTA SİSTEMİ BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR"
Hükümet'in KGF'nin kaynaklarının artırılması konusunda bir çalışma içinde olduğunu düşündüğünü anlatan Kurnaz, ancak edindiği izlenimler ışığında mevcut KGF'nin dışında başka KGF oluşumlarından söz edildiğini kaydetti. Hükümetin, mevcut KGF'nin birikimi, deneyimi ve şube ağlarının gerçekliği ortadayken zor yolu tercih etmeyeceğine inandığını vurgulayan Kurnaz, ayrıca KGF ile kredi sigorta sistemi birbirine karıştırıldığını söyledi. Hazine tarafından kurulacak bir KGF'den söz edildiğini ifade eden Kurnaz, "Bence roller birbirine karışmış durumda. Hazinenin sahipliğinde KGF oluşumları bankacılık sisteminde zafiyetlere yol açar. Sistemi ahlaki riske maruz bırakır. Ancak, Hazine zarar paylaşımında rol oynayarak KGF'yi KOBİ'leri destekleme programlarının bir parçası haline getirebilir" dedi.(ANKA)