KONYA (İHA) - Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu, "KOBİ'lerin rekabet edebilir düzeye gelerek tüm Avrupa ve dünyadaki piyasalarla eşit üstünlüklere sahip olarak faaliyet gösterebilmeleri için çalışıyoruz. Bu gayretlerimiz sonucunda Konya'yı bir KOBİ Başkenti yaparak, tüm Anadolu sanayicisine ulaşmayı hedeflemekteyiz" dedi.
'Hükümetin KOBİ'lere yönelik desteğinin artacağı' ve II. OECD KOBİ'lerden sorumlu Bakanlar Konferansı çerçevesinde hazırlanan ve KOBİ'lerin küreselleşme sürecinin desteklenmesini içeren İstanbul Bakanlar Deklarasyonu'nu değerlendiren Ahmet Şekeroğlu, KOBİ'lerin küreselleşme sürecinde desteklenmesi kararını çok yerinde bulduklarını vurguladı. Şekeroğlu, özkaynak yetersizliği, işletme sermayesi, teknoloji kullanma, kredi bulmada karşılaşılan zorluklar, ihracatın yetersizliği, bürokratik engeller, prasedürün ağır şartlarıyla oluşmak durumunda olması KOBİ'lerin öncelikle gelişimini destekleyen bir ortam oluşturulması ve güçlendirilmesi için önünün açılması gerektiğini kaydetti.
"KOBİ'NİN SIKINTISI BÜROKRASİ" Konya'nın bugün KOBİ başkenti, yarın Avrupa KOBİ merkezi olma yolunda uzun yıllardan beri ihmal edilmişliğinin neden olduğu kısır döngüden kurtularak başarılar elde ettiğine dikkat çeken Şekeroğlu, Anadolu'nun ortasında yükselen ve 32 bin civarında KOBİ'ye başkentlik yapan Konya sanayisinin son yıllarda ayağındaki prangaları kırarak, başarıya koştuğunu, ancak aşırı bürokrasiden kaynaklanan elinin-kolunun bağlı olması nedeniyle hızlı gelişme kaydedemediğini, dolayısıyla yetkililer tarafından bir an önce prosedürlerde ki zorlukların kaldırılması gerektiğini söyledi. KOBİ'lerin ekonomiye yön vereni işletmelerin yüzde 98'ini oluşturduğuna değinen Şekeroğlu, "Gelir seviyesi, refah, tüketim, dış ticaret, istihdam ve pek çok iktisadi kavramın anlamlı büyüklüklerle ifade edilebilmesi için önce üretim anlayışı milat olmalıdır. Üretim demek KOBİ demek, KOBİ demek ekonomiye yön veren işletmelerin yüzde 98'i demektir. Bütün dünyada KOBİ'ler ekonominin üretimsel faaliyetlerinin neredeyse tamamına hakimdir" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, hükümetin KOBİ'lere desteğinin artırılabileceğine yönelik mesajından olumlu bir beklenti içerisine girdiklerine değinen Şekeroğlu, "Türkiye'nin bölgesindeki küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında işbirliğinin geliştirilmesinde önemli bir rol almasını istiyoruz. Sayın Başbakan, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak KOBİ'lere büyük önem vermekteyiz. Bu tutumumuzun yanı sıra coğrafyanın sağladığı olanakları öze alarak İstanbul ve ülkenin KOBİ'leri ile bölgenin KOBİ'leri ararasındaki işbirliğinin önemli bir rol almasını arzulamaktayız' demektedir. Biz bu sözlerini verilmiş bir vaad olarak kabul ediyor, bir an önce bu vaadlerin yerine getirilmesini umut ediyoruz" diye konuştu.
OECD Türkiye raporunda ise Türkiye'deki KOBİ'lerin finansman sıkıntısı çektiği ve Türkiye'deki bankaların bir çoğunun KOBİ'lere kredi vermediğinin belirtildiğini hatırlatan Şekeroğlu, raporda da bahsedilen konuları yerinde ve doğru bulduklarını ifade etti.
"KOBİ'LER ÜRETMEYİ DÜŞÜNMELİ" Konya Sanayi Odası'nın KOBİ'lere yönelik hizmetlerinden kısaca bahseden Şekeroğlu, "Odamız bünyesinde oluşturduğumuz Avrupa Bilgi Merkezi Netwok'unda bize bağlı 12 il var. Konyalı sanayicilerimiz mevcut gücü ve potansiyeli itibariyle olması gereken yerde değil. Avrupa Bilgi Merkezi sayesinde KOBİ'ler rekabet edebilecek düzeye gelerek, tüm Avrupa ve Dünya'daki piyasalarla eşit üstünlüklere sahip olarak faaliyet gösterebilecektir. KOBİ'leri sadece üretmeyi düşünecek, bilgi ve lojistik yardımı bizden alarak ihtiyaç duyacağı insan kaynağından finansal desteğe, danışmanlık hizmetlerinden, turizme, sigortaya kadar tüm servisler KSO Hizmet Butiği'nce KOBİ'nin kullanımına sunuluyor" şeklinde konuştu.