PRİŞTİNE (İHA) - BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kosova Özel Temsilcisi Yardımcısı Avusturyalı Diplomat Albert Rohan, Kosova'nın statüsünün belirlenmesi için Kosova'daki temaslarına devam ediyor. Rohan, yürütülen temaslar çerçevesinde Priştine'de, tarafların mutlaka uzlaşma sağlamaları gerektiğini belirtti.
Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi için devam eden çalışmalar kapsamında bir dizi temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Kosova'nın Uluslararası Başmüzakerecisi Yardımcısı Albert Rohan, çalışmalarını sürdürüyor. Rohan, uluslararası arabulucuların müzakerelerde taraflardan tutumlarından vazgeçmelerini değil, özellikle belediyelere daha geniş özerklilik tanıyan ademi merkeziyet ve kültürel tarihi mirasların korunumu alanlarında uzlaşma sağlamalarını talep ettiğini hatırlattı.
Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Agim Çeku ile ayrı ayrı görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Biz, müzakerelere katılan tarafların tutumlarından vazgeçmelerini değil, müzakerelerin doğasında olan uzlaşmaya varmalarını istiyoruz. Uzlaşmaya da başlangıç noktalarından hareket ederek varılır" ifadesini kullanan Rohan, taraflardan müzakerelerde ilerleme sağlanması için katkı sunmalarını talep etti. Rohan, özellikle müzakereler çerçevesinde ele alınan ademi merkeziyet ve tarihi kültürel mirasın korunması alanlarında ilerlemenin sağlanmasına gerek duyulduğunu vurgulayarak, "Kosova'da ademi merkeziyet ve kültürel tarihi mirasın korunması, müzakerelerde tarafların ilerleme kaydetmeleri gereken iki önemli alandır" şeklinde konuştu. Müzakereler çerçevesinde ekonomi ve insan hakları alanlarında da ilerlemelerin kaydedilmesinin zorunlu olduğuna işaret eden Rohan, Kosova'nın nihai statüsü konusunun ele alınmasından önce, somut alanlarda çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu, müzakerelerde savundukları tutumları delillere dayandırmak çabası içinde olduklarını belirterek, Kosova tarafının tüm alanlarda yapıcı rol oynamaya devam edeceğini vurguladı. İki günlük Kosova incelemeleri çerçevesinde Rohan, Sırplar'ın çoğunlukta olduğu yerleşim birimlerini ve Deçan'daki Ortodoks Manastırı'nı ziyaret etti.