Köy Enstitüleri’nin 78’inci kuruluş yıl dönümü, Eğitimciler Derneği (Eğit-Der), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği, Eğitim Sen, Eğitim İş ve Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik ile kutlandı.
Altın Saray Davet Salonu’nda düzenlenen ve çok sayıda eğitimcinin katıldığı etkinlik, “Köy Enstitüleri - Eğitim Devriminin Sosyolojik İlke ve Uygulamaları” adlı konferans ile başladı. Konferansı veren Doç. Dr. Eylem Kaya, katılımcılara Köy Enstitülerinin tarihini ve bu eğitim modelinin Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşanan aydınlanmada üstlendiği rolü detayları ile anlattı. Programda daha sonra ödül törenine geçildi. Geceye il dışındaki programından dolayı katılamayan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, gönderdiği görüntülü mesaj ile salondakileri selamlayarak Köy Enstitüleri’nin 78’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Başkan Ataç mesajında, “Çok değerli büyüklerim, dostlarım. Aranızda olamıyorum çünkü Kapadokya’daki 2’nci Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi’ne katılıyorum. 2001 yılından beri siz Köy Enstitülüler ile beraber çok güzel günlerimiz oldu. Sizler, Türkiye’nin en büyük eğitim projelerinden biri olan Köy Enstitüleri’nin varlığısınız. Bizler için gerçekten çok kıymetlisiniz” ifadelerini kullandı.
Programda daha sonra emekli öğretmen Hasibe Pekdoğru’ya eğitim başarı ödülü, İbrahim Gerede’ye hazırladığı Köy Enstitüleri kitabından ötürü başarı plaketi ve Eylem Kaya’ya da verdiği konferanstan dolayı plaket takdim edildi. Konferansta konuşma İbrahim Gerede ise, “Şu salondaki birliği görüp de onur duymamak mümkün değil. Bence bu Eskişehir’in güzelliğidir. Benim hazırlamaya çalıştığım kitapçık, Eskişehir’de son 30 yılda sizlerle birlikte verdiğimiz laik ve demokratik eğitim mücadelesinde edindiğim küçük damlalardan oluşan kitapçıktır. Çağdaş dünyada çok önemli bir gelişme var, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi eğilimleri. Türkiye’nin geleceği buradan geçmektedir. Bu görüşleri kitapçıkta özetlemeye çalıştım. Okunmasını, eleştirilmesini diliyorum. Tabii ki Eskişehir’de sürdürdüğümüz demokratik eğitim mücadelesinde, 30 yıldan beri Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç hep yanımızda oldu. Ben katkıları için başta Ahmet Ataç olmak üzere, Yardımcısı Melih Savaş’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Geceye katılan eğitimciler de Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın, Cumhuriyetin en özgün eğitim-öğretim modeli olan Köy Enstitüleri’nin ve eğitimcilerinin her zaman yanında olduğunu ifade ederek kendisine katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti. Program Eskişehir’in yerel sanatçılarından Salim Özkara’nın şarkıları ile sona erdi.