EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köy isimleri nasıl yazılır? Köy isimleri büyük mü yazılır küçük mü yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Köy kelimesi Farsçadan Türkçeye ödünçlenmiş olan isim sözcükleri arasındadır. İlgili sözcüğün tek başına veya bu yerleşim birimlerine verilen özel adlardan sonra nasıl yazılması gerektiği ise genelde pek çok kişi için kafa karıştırıcı bir durumdur. Bu nedenle köy kelimesi ile bu sözcüğün temsil ettiği yerleşim birimlerinin özel adları hakkında ayrıntılı açıklamalar yapılmalıdır. Böylelikle köy isimlerinin TDK'ye göre nasıl yazıldığı anlaşılır hâle getirilebilir.

"Köy isimleri TDK'ye göre nasıl yazılır?" sorusuna cevap bulmaya çalışan kişiler tarafından merak edilen birden fazla husus mevcuttur. Örneğin köy sözcüğünün tek başına kullanıldığında küçük mü büyük mü yazıldığı sıklıkla sorgulanır. Buna ek olarak köylere atanan özel adların büyük mü yazıldığı ve bu sözcüklere gelen eklerin nasıl kullanıldığı yaygın olarak araştırılır. Dolayısıyla Farsça kökenli olan köy sözcüğünün anlamı, tek başına nasıl yazıldığı ve bu yerleşim birimlerine atanan özel isimlerin yazılı dildeki doğru kullanımı hakkında detaylı bilgiler aktarılmalıdır.

Köy isimleri nasıl yazılır?

Türkçede özel adların nasıl yazılması gerektiği sıklıkla araştırılırken bu kapsamda ele alınabilen sözcükler arasında köy isimleri de mevcuttur. Yani köy isimleri yazımı üzerine açıklama yapılırken özel adların kullanımına yönelik olarak bilgi aktarılması oldukça önemlidir. Bu sayede köy sözcüğü ile köy adlarının doğru yazılışı hakkındaki detayların keşfedilmesi mümkün olacaktır. Farsça kökenli bir sözcük olan köy, belediye teşkilatına sahip olmayıp il ve ilçeden küçük olan yerleşim yerlerini temsil eder. Köy sözcüğü tek başına kullanıldığı zaman özel isim değil iken bu yerleşim yerlerine verilen adlar özel isimdir. Bu nedenle "Köy isimleri büyük mü yazılır?" diyen kişilere aktarılması gereken TDK onaylı yanıt "evet" şeklindedir.

Pek çok kişi köy isimlerinin özel adlar arasında yer aldığını bilir. Ancak buna rağmen "Köy isimleri küçük mü yazılır?" sorusunun ortaya çıktığı görülür. Köy olarak bilinen yerleşim yerleri bağlı olduğu ilçelerde yer alır. Bu bağlamda İzmir, İstanbul, Konya, Ankara, Adana ve Antalya gibi şehirlerde bulunan ilçelere bağlı olan köylere özel adların atandığı söylenebilir. Dolayısıyla köy isimleri doğru yazılışı bu sözcüklerin ilk harfi büyük olacak şekildedir. Özel adlar arasında yer alan ve TDK tarafından ilk harfi büyük olacak şekilde yazılması gerektiği belirtilen köy adlarına aşağıdaki gibi örnekler sunulabilir:

  • Cumalıkızık
  • Deliktaş
  • Garipçe
  • Ahırtaş
  • Yeşilbayır

Köy isimlerine gelen ekler ayrılır mı?

Köy olarak bilinen yerleşim birimlerine verilen adlara ek getirilirken kesme işaretinin kullanılması gerekir. Yani özel isim olan köy adlarına gelen ekler mutlaka kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Bu durumun temel nedeni ülke, il ve ilçe adlarına gelen eklerin ayrı olarak yazılmasıyla aynıdır. Kısacası yerleşim yerlerine atanan özel isimlerin her zaman kesme işaretiyle ayrılması gerektiği söylenebilir. Böylelikle yazım ve imla kurallarının ihlal edilmemesi mümkündür. Bir önceki başlıkta örnek olarak sıralanan köy adlarına ek getirildiği zaman kesme işaretinin nasıl kullanılması gerektiği şu şekilde gösterilebilir:

  • Cumalıkızık'a
  • Deliktaş'ın
  • Garipçe'de
  • Ahırtaş'ı
  • Yeşilbayır'dan

Köy ne zaman büyük yazılır?

Farsça kökenli olan köy sözcüğü TDK güncel çevrim içi sözlüğünde iki ayrı anlamı bulunan ifadelerdendir. Bu isim sözcüğü ilk anlamıyla belediye teşkilatı olmayan, özel veya ortak malları bulunan ve nüfusu iki bin kişiden az olan yerleşim birimlerini temsil eder. Köy sözcüğünün ikinci anlamıyla ise bu yerleşim birimlerinde yaşamakta olan halkı ifade ettiği söylenebilir.

İsim sözcüğü olan köy tek başına kullanıldığı zaman özel ad şeklinde ele alınmaz. Bu nedenle köy sözcüğü tek başına kullanıldığı zaman ilk harfi küçük olacak şekilde yazılmalıdır. Bununla birlikte bir köye atanan özel adın mutlaka ilk harfi büyük olacak şekilde yazılması gerektiği bilinir. Ancak özel isim olan köy adına dahil olmayıp yalnızca tamlama kuran köy sözcüğünün de ilk harfi küçük olarak yazılması gerekir. Köy sözcüğü ilgili yerleşim birinin özel adına dahil olduğunda ise "Şirince Köyü" örneğinde olduğu gibi büyük yazılır.


Keşfet

En Çok Aranan Haberler