ANKARA (İHA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Ankara-İstanbul arasını 5 saate düşürecek 'hızlandırılmış tren' projesi ile ilgili ilginç problemler yaşıyor.
Bir taraftan köylülere 'hızlı tren' ile ilgili brifing veren TCDD yetkilileri bir taraftan da tren yolunun geçtiği köyleri bariyer ve çitlerle ayırmaya çalışıyor. Hızlandırılmış Tren Projesi'nin önündeki engellerin aşılması sırasında enterasan hadiseler yaşanıyor. TCDD, trenin hızının kesilmemesi için mevcut güzergah üzerindeki komşu evler arasına koymaya başladığı bariyerlerler "Propaganda" filmini hatırlattı. Sinan Çetin'in yönetmenliğini yaptığı flim Türkiye-Suriye arasındaki sınıra dikenli tel koyulmasını anlatıyordu. Sınırın dikenli tellerle ayrılmasından sonra, komşu ve akrabaların bir kısmının Suriye sınırında kalması nedeniyle yaşananların bir benzeri TCDD'nin bariyer uygulaması ile köylerde yaşanıyor. Uygulamanın yaşandığı köylerdeki vatandaşlar, kontröllü bölgeden geçmeye alışamadı. Komşularına gitmek için daha fazla yol yürümesi gereken köylüler TCDD'nin uygulamasından rahatsız oluyor. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bariyer ve çit uygulaması hakkında ufak tefek sıkıntıların yaşandığnı kaydederek, "Tren hattının geçtiği köyleri kontrollü hale getiriyoruz. Bu kapsamda 51 hemzemin geçiti kapatılacak. 60 köye de otomatik bariyer geçişi konulacak. Ancak; bu durum o hat etrafında oturan vatandaşlarımızın hoşuna gitmiyor. Çünkü tren hattının bir tarafında oturan bir aile hattın karşı tarafında bulunan komşusuna gitmek istediğinde kendisine gösterdiğimiz kontorllü bölgeden geçmeyi 'yani ben komşuma gitmek için için taaa bu kadar dolaşıp mı gideceğim' diyerek tepki gösteriyor. İşte biz bunları da aşmaya çalışıyoruz. Meskenlerin arasından geçen tren hattımızın etrafını çitler ile kapatıyoruz. Treni hızlandırmak ve vatandaşın mal ve can güvenliğini sağlamak için buna mecburuz" dedi.
Karaman, deneme sürüşleri sırasında hiç beklemediği problemlerle karşılaştıklarını vurgulayarak, mevcut güzergah üzerindeki bazı yerlerdeki ineklerin raylar üzerinde otlaması nedeniyle, 5 saat hedefi tutturulamadığını açıkladı. İneklerin raylar üzerinde otlaması için o yerlerde bariyer yapmaya başladıklarını ifade eden Karaman, aynı zamanda güzergah üzerindeki köylerdeki hayvan sahiplerine de, 'hızlandırılmış tren' ile ilgili birifing verdiklerini kaydetti. Karaman, anadoludaki ineklerin saatte 140 kilometre hız yapan trenlere alışık olmaması nedeniyle hedeflenen hıza ulaşamadıklarını altını çizerek, "Demiryollarının üzerinde otlayan inekler nedeniyle 'hızlandırılmış tren projesi' ileriki aylara uzadı. Deneme seferlerinde gördük ki; trenlerin geçeceği güzergah üzerinde otlayan büyük ve küçük baş hayvanlar var. Problem bu köylerdeki geçiş güzargahı üzerinde bariyer yada çit olmamasından kaynaklanıyor. Bu sorundan dolayı hızımızı düşürmek zorunda kaldık. Şimdi raylar üzerinde otlayan hayvanlar için bariyerler yapıyoruz. Amaç geçişleri engellemek. Belki biraz komik gelecek; ama güzergah boyunca yer alan köylere arkadaşlarımız tren brifingi veriyor. Çünkü halkımız uzun yıllardır yavaş yavaş giden trenleri gördükleri için saatte 150 kilometre hızla yapan trenlere alışık değiller" diye konuştu.