Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kriz hakkındaki yorumlarının ardından Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın kriz yorumu hükümetteki görüş ayrılığını su yüzüne çıkardı. Sanayicinin sorunlarını yakından bildiğini ve sorunların çözümü için büyük çaba gösterdiğini belirterek, "Gazete okuyarak, televizyon izleyerek bakanlık yapmıyorum. 27 yıl sanayicilik yaptım, iş adamının sorunlarını en iyi ben bilirim" dedi.
Çağlayan, Ottoman Otel'de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Organize Sanayi Bölgesi Üst Kurulu (OSBÜK) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen "Kümelenme ve İnovasyon" konulu eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, bakanlık yaptığı sürece iş adamı, sanayici ve esnafın sorunlarının çözümü konusunda büyük gayret göstereceğini söyledi. Dünyada yaşanan krizden tüm ülkelerin olumsuz etkilendiğini, Türkiye'nin bunu hafif geçireceğine inandığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:
"Gazete okuyarak, televizyon izleyerek bakanlık yapmıyorum. 27 yıl sanayicilik yaptım, 18 yıl Organize Sanayi Bölgesinde iş yaptım, 12 yıl oda başkanlığı yaptım. Sanayici ve iş adamının sorunlarını en iyi ben bilirim. ABD'de başlayan mortgage konut kredisi çıkmazı nedeniyle ABD tarihinde ilk kez 11 bankaya el konuldu, bankalar devletleştirildi. Likitide krizi daha sonra hızla Avrupa ve tüm dünyaya yayıldı. Bundan Türkiye etkilenmeyecek demek saf dillilik olur. Buna rağmen krizi hafif atlatacağımıza inanıyorum. Bazı bankaların krizi bahane göstererek, iş adamlarına verdikleri kredilerin gününden önce ödenmesini istemesi veya faizi artırması ise etik değil. Bankalar Birliği yöneticileriyle toplantılar yaparak bunun yanlışlığını anlattık."
"EKONOMİDEKİ SEKTÖRLERİ KAYIT ALTINA ALDIK"
2007 yılı itibariyle gelir ve kurumlar vergisine tabi 2 milyon 10 bin 377 mükellef bulunduğuna dikkati çeken Çağlayan, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çabasıyla Türkiye tarihinde ilk kez Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) ve Organize Sanayi Bölgeleri kanunu çıkarttık. Kim ne kadar üretiyor, kaç kişi çalıştırıyor, ne kadar enerji tüketiyor, arıtması var mı? Ürettiğinin ne kadarını iç pazarda satıyor, ne kadarını ihraç ediyor, ne kadar borcu var, bunların tamamını kayıt altına aldık. Yakın gelecekte 1957 yılında çıkartılan Türk Ticaret Kanununu da değiştireceğiz" dedi. SSK'da pirim ödemelerinde işverenlerin lehine yüzde 5 indirim yaptıklarını anımsatan Çağlayan, bunun kamuya 5 katrilyona mal olduğunu kaydetti.
Esnafa 25, kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak 30 milyar YTL, 18 ay ödemeli, sıfır faizli kredi vererek iş kurmalarını sağladıklarını belirten Çağlayan, bunu gelecekte daha da yaygınlaştıracaklarını ifade etti.
Toplantıda konuşan OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz da muasır medeniyetler seviyesine yükselmek için üretimi artırıcı yeni sistemler ve modeller bulmak zorunda olunduğunu, bu nedenle "Kümelenme ve İnovasyon" toplantısının çok yararlı geçeceğinin altını çizdi. Yılmaz, OSB'lerin cazibe merkezi haline gelmesi için enerji maliyetlerinin ve vergilerin düşürülmesini istedi. Bakan Çağlayan, daha sonra Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) sanayici ve iş adamlarıyla "istişare" ve geçtiğimiz günlerde tescillenerek patent alan Antakya Künefesi toplantısına katıldı.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay'ın da teşvik kapsamına alınmasını istedi. İlçelerin Ticaret ve Sanayi Odası başkanları da karşılaştıkları sorunları anlattılar.Konuşmalardan sonra Bakan Çağlayan'a künefeye patent alınması konusunda katkılarından dolayı plaket verildi ve konuklara künefe ikram edildi. Toplantıya, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, Antakya Ticaret Borsacı Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Hetal Esnaf Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Toksöz, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda ve iş adamları katıldı. Bakan Çağlayan, özel uçakla Marmara İşheyeti Dernekleri Federasyonu (MARİFED) İş Geliştirme Fuarı'na katılmak üzere özel uçakla İstanbul'a döndü.