HABER

Kromsan'ın davasına devam edildi

MERSİN (İHA) - Mersin'in Kazanlı Beldesi'ndeki Kromsan ve Soda Sanayi Fabrikası'nın kapatma davasına devam edildi. Kazanlı Belediyesi tarafından açılan davada, fabrikanın atıklarını denize bırakarak çevre kirliliğine ve deniz canlılarının ölümüne neden olduğu ileri sürülüyor.

Kazanlı Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıl önce Kromsan ve Soda Sanayi Fabrikası'nın kapatılmasıyla ilgili olarak açılan davaya, Mersin 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam edildi.

Kromsan ve Soda Sanayi Fabrikası'nın avukatlar tarafından temsil edildiği davaya Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım da katıldı.

Kısa süren dördüncü celse sonunda bir açıklama yapan Kazanlı Belediyesi'nin avukatı Adnan Gündoğdu, mahkemenin bilirkişi ücreti olarak 10 milyar lira takdir ettiğini belirterek, "Biz bu 10 milyar lirayı yatıracağız ve önümüzdeki celse, verilecek keşif günü ile mahallinden örnekler alınacak ve bilirkişi incelemesine geçilecek. Örnekler alınmadan, gerekli laboratuvar incelemeleri yapılmadan ortaya somut bir şey çıkmıyor. Fakat daha önceki alınan bilirkişi raporları bizim iddiamızı doğrular nitelikte. Sanıyorum şimdi alınacak numuneler de aynı yerden alınacağına göre, farklı bir sonuç çıkmayacaktır. Oradan alınacak numuneler incelendikten sonra ortaya konulacak bilirkişi raporlarına göre, mahkeme fabrikanın faaliyetinin devam edip etmeyeceği konusunda bir karar verecek" dedi.

"KAPLUMBAĞA ÖLÜMLERİ AZALDI" Kazanlı Belediye Başkanı Kenan Yıldırım ise bir soru üzerine, geçen yıla nazaran bu yılki Caretta Caretta olarak bilinen kaplumbağa ölümlerinin oldukça az olduğunu ifade ederek, "Geçen yıl atıkların denize bırakılmasıyla birlikte toplu kaplumbağa ölümleri gerçekleşmişti. Biz de bugüne kadar tamamen bilimsel ve hukuka dayalı bir mücadele izledik. Bu mücadelemizde, şu anda Kromsan ve Soda Sanayi Fabrikası, bizim haklılığımızı kanıtlayan bir faaliyet içerisinde. Muazzam bir değişiklik yaparak atıkların üstü örtülmüş, ünitenin biri kapatılmış, 140 dönümlük bir arazi satın alınmış ve ağaçlandırılmış. Sahil terkedilmiş ve en son belediyemize sıvı atıklar için arıtım tesisi inşaat ruhsatı talebinde bulundu. Bütün bu gelişmeler bizim iddialarımızın haklılığının kanıtıdır, göstergesidir. Ama keşke bütün bu tedbirler çok daha önceden alınsaydı ve bu kirlilik bu aşamaya gelmeseydi" diye konuştu.

Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıl Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme bölgesi olan Kazanlı Beldesi sahillerinde toplu kaplumbağa ölümleri yaşanmış ve onlarca kaplumbağa leşi sahile vurmuştu. Olay, yabancı çevre kuruluşlarının da ilgisini çekerken, kaplumbağa ölümlerinden bölgede faaliyet gösteren Kromsan ve Soda Sanayi Fabrikası sorumlu tutulmuştu.

En Çok Aranan Haberler