Uzmanlar, kronik ağrıların basit egzersizlerle azaltılabileceğine dikkat çekerek, kronikleşmiş ağrılarda öğretmenlerin başı çektiğini bildirdi.
Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateş Önal, Fırat Tıp Merkezi Algoloji Kliniği'ne geçmiş yıllarda kronik ağrılı kanser hastalarının ağırlıklı olarak başvurduğunu ancak son 5 yıl içerisinde bel, baş, boyun kaynaklı ağrıların yanı sıra diğer kronik ağrılı hastaların da yüksek oranda başvurduğunu söyledi.
Geniş bir yaş gurubunda görülen kronik ağrıların, çalışan kesimlerde özellikle öğretmenlerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Önal, "Özellikle öğretmenlerde meslek hastalığı olarak ortaya çıkan organik sistemli kronik ağrıları, düzenli olarak günde 3-5 dakika süren kültürfizik hareketleri, aktif pasif kas gerdirme hareketleri olan beli gerdirme, boynu öne arkaya, sağa sola, kolları yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirme, bacakları esnetme, oturma, kalkma hareketleriyle azaltmak mümkün. Bu gibi egzersizler günlük yaşam içerisinde yapılmadığı takdirde kas spazmları ve ağrılı durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu gibi rahatsızlıklar, uzman hekimler tarafından uygulanan fizik tedavi ve medikal tedavilerle kontrol altına alınabilmektedir. Kontrol altına alınan kronik ağrılara Girişimsel Algoloji
(Ağrı Tedavisi) yöntemleri basamak yöntemiyle uygulanmaktadır" dedi.
Prof. Dr. Ateş Önal, kronik ağrısı bulunan hastalara doğru tedavinin uygulanabilmesi için hastanın biyokimyasal, radyolojik ve fizik muayenelerinin uzman bir hekim tarafından tam anlamıyla yapılması gerektiğine dikkat çekerek, basit bir emar çekimiyle kronik ağrılı hastalara tedavi uygulamanın yanlış olacağını söyledi.