İSTANBUL (İHA) - Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Pata, kulak kirini temizlemek için pamuk kullanmanın sakıncalı olduğunu belirterek, kulak çöpü ve pamukların dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Pata, Kulak pamukları ile biriken kirlerin içeri doğru itilip kulağı tıkadığını belirterek, "O nedenle kulağın dıştan görülen yerlerinin nemini almak yeterlidir" derken, kulakta biriken kirlerin yanlış yapılan temizleme hareketleriyle kulağı tıkayabileceğini söyledi. Doç. Dr. Pata kulak kirinin nasıl oluştuğu ve atıldığıyla ilgili olarak, "Vücudumuzda bir çok organ kendine ait bir salgı salgılar. Ağzımızdaki
tükürük salgısı, burnumuzdaki sıvı salgısı gibi kulağımızda da bir salgı vardır. Bu salgı tükürük salgısı kadar sulu değildir, ağzımızdaki tükürük salgısı sürekli salgılanır ve biz bunu yutarak ağzımızı temizleriz" diye konuştu.
Kulak temizliğinde kulak pamuğu kullanılmasının işitme kaybına yol açabileceğini söyleyen Pata, "Kulak kiri kulak pamuklarla temizlenmeye çalışılırsa hem kulak yolundaki kir biraz içeriye doğru itilmiş olur, hem de kulak salgısını dışarı atan tüylerin hareketi kısa süreli de olsa bozulur. O esnada salgı salgılanmaya devam eder ama tüyler çalışmadığı için dışarı atılamaz. Bir müddet sonra bu tüylerin taşıma kapasitesini aşan şekilde salgı birikir. Dışarı atılamadığı zaman da birikerek kulak kanalını tamamen kapatır ve problem başlar" dedi.
Uzman Dr.Pata bu durumların işitme kaybı ve dolgunluk hissi verdiğini hatta zaman zaman kulak çınlaması ve baş dönmesi bile yapabileceğini söyledi. Uzman Doktor Yavuz Selim Pata sağlıklı kulağın temizlenmesine gerek olmadığını belirtirken, kulak çöpleriyle kulak temizlenmesinin de yanlış olduğunu belirtti. Pata, "Sağlıklı, normal çalışan bir kulağın hiçbir zaman temizlenme ihtiyacı olmaz. Mekanizma kendi kendine işler, kulak çöplerin kulağın girişine yarım santim bir santim kadar sokulabilir, çünkü kulak zarı yaklaşık 2,5-3 santim ileridedir. Özellikle banyodan sonra kulak yolunun girişindeki nemi almak faydalıdır" şeklinde konuştu.