HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kulak yıkattırmak orucu bozar mı? Oruçken kulak yıkattırılır mı?

Ramazan ile birlikte orucu bozan durumlar sorgulanmaya başlanır. İbadetini hakkıyla yapmak isteyen kişiler, orucu bozan durumlara önem vermektedir. Orucu bozan eylemler içerisinde olup olmadığı merak edilen konulardan biri de kulak yıkattırmaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu gibi durumlara açıklık getirmiştir. Peki, kulak yıkattırmak orucu bozar mı?

Kulak yıkattırmak orucu bozar mı? Oruçken kulak yıkattırılır mı?

Kulak içerisinde oluşan kirleri temizlemenin en doğru yolu uzman bir hekime başvurmaktır. Yalnızca bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapmalıdır. Kulak temizleme yöntemlerinden biri de kulak yıkama işlemidir.

Ramazan ayının başlamasıyla beraber ise oruç ibadeti konusundaki sorgulamalar da yapılmaya başlanır. Bunlardan biri de kulak kulağın yıkattırılması orucu bozar mı sorusudur. Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte pek çok kaynak ve din alimleri bu konuyla ilgili bilgi aktarmışlardır. Peki oruçken kulak yıkattırmak orucu bozar mı?

Kulak yıkattırmak orucu bozar mı?

Orucun ibadetinin esas gereklilikleri, gün içerisinde yemek, içmek ve cinsel aktivitelerden uzak durmaktır. Bu sayede nefis terbiye edildiğinden, oruç tutulan vakitlerde bu anlama gelecek eylemler orucu bozar.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre; kulak ve boğaz arasında bağlantı sağlayan bir kanal mevcuttur. Ancak, kulak zarı bu kanalı tıkadığından su boğaza ulaşmaz. Bu sebeple kulak yıkattırma işlemi orucu bozmamaktadır. Ancak kulak zarında delik olması hâlinde, kulak yıkattırma işlemindeki suyun mideye ulaşma olasılığı bulunur. Bu durumda yıkama sırasında suyun mideye ulaşması hâlinde oruç bozulur.

Diyanet'e göre kulağın yıkattırılması orucu bozar mı?

Birtakım sağlık gerekliliklerinden dolayı bu işlemi yaptıracak kişiler, oruçken kulak yıkattırılır mı sorusunun yanıtını ararlar. Kulağın yıkattırılması orucu bozar mı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından cevabı verilmiş bir sorudur.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2005 tarihli karara göre; Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, su boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağın yıkattırılması orucu bozmaz. Ancak kulak zarının delik olması durumunda, kulak yıkattırılırken suyun mideye ulaşması mümkündür. Bu itibarla, yıkama sırasında suyun mideye ulaşması hâlinde oruç bozulur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler