İSTANBUL (İHA) - İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, kurban kesiminin hijyenik şartlarda yapılması gerektiğini belirterek, sağlık raporu ve aşı belgesi olmayan hayvanların satın alınmaması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Kurban Bayramı'ndaki hayvan kesimlerinin, mezbahada çalışan kasaplarca yapılması gerektiğini vurgulayarak, hayvanın kesim öncesi ve sonrası veteriner hekim tarafından kontrol edilmesinin de önemine dikkat çekti. Açıkta kesim yapılmaması ve hayvan kesiminde ehil olmayan kişilerin cezalandırılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Yeşildere, "Kurban kesilmesine karşı değiliz ama hijyenik koşullarda yapılmalı. Vatandaşlar kurban satın alırken sağlık raporu ve aşı belgesi sorsunlar" dedi.
Gebe hayvanların kesinlikle kesilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yeşildere, "Koyun ve keçilerde 1 yaşını bitirip 2 yaşına girmiş, manda ve sığırlarda 2 yaşını bitirip 3 yaşına girmiş, develerde ise 5 yaşını bitirip 6 yaşına girmiş olanlar kesilebilir" diye konuştu.
KESİM HATALARI Yapılan birtakım hatalardan dolayı meydana gelen ekonomik kayıplara da dikkati çeken Yeşildere, "Kesim hataları, hayvanların bir ilden bir ile naklinden kaynaklanan ölüm olayları, derilerin kesimi ve yüzülmesi ile muhafazalarının iyi yapılmamasından kaynaklanan ekonomik kayıpların oranı, yaklaşık yüzde 20 - 30'dur. Bayram süresince 80 - 90 trilyon liralık bir kayıptır" dedi.
Prof. Dr. Yeşildere, acısız metotla kesimin sadece Kurban Bayramı'nda değil her zaman yapılması gerektiğini dile getirerek, bunun, çıkarılacak bir yönetmelikle mezbahalarda sürekli uygulanmasının önemine işaret etti. Hayvanların şehir içine sokulmaması, şehir dışında kordon altında uygun yerlerde satışının yapılması gerektiğini de vurgulayan Prof. Yeşildere, ayrıca bu bölgelerin yanında özel kesim yerlerinin oluşturulması gerektiğini de söyledi.
HAYVANLARDAN GEÇEN HASTALIKLARA DİKKAT Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, kistli akciğer ve karaciğerlerin kedi ve köpeklere yedirilmemesi gerektiğini belirterek, bu kistlerin hayvanın dışkısıyla daha sonra insana bulaştığını bildirdi. Türkiye'de bugüne kadar "deli dana" vakasına rastlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Yeşildere, şap hastalığının Türkiye'de yıllardır hayvanlarda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Yeşildere, "Vatandaşlar şaptan şüpheleniyorlarsa, hayvanın tırnak arası ve ağzında yara olup olmadığına, ağzından salya akıp akmadığına baksınlar" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Aksu da et kalitesi açısından, kesim öncesi hayvanın en az 8 - 10 saat dinlendirilmesi gerektiğini kaydederek, "Kesimden önce mutlaka veteriner hekim kontrolü yapılmalı. Kesim açıkta, yerde yapılmamalı. Kesim sırasında hayvanın yanında başka bir hayvan olmamalı. Kistli ve hastalıklı iç organlar tüketilmeyip, derin çukurlara gömülmeli veya imha edilmeli. Deriler ehil kişilerce yüzülmeli ve muhafaza altına alınmalı. Parçalama işleminde kullanılan bıçaklar temiz olmalı. Kesim öncesi tuz yedirme, bol su içirme gibi hayvanın ağırlığını artırma girişimleri, hayvanı olumsuz etkiler ve et kalitesi düşer. Etler, kesimden sonra en kısa sürede soğuk muhafaza altına alınmalı. Etin hemen tüketilmesi faydalı değil. Birkaç saatten başlayıp bir güne kadar uzayan sürede dinlendirilmesi lazım" dedi.