HABER

"Kurban taksitle alınabilir"

ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanlığı, son yıllarda yaygınlaşan taksitle kurban satın alınmasında herhangi bir sakıncanın bulunmadığını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesi, "Diyanet.gov"da yer alan bilgilere göre, kişi, mülkiyetinde bulunan ve kurbanlık vasfını taşıyan hayvanı kurban olarak kesebilir. Bu nedenle ister peşin ister taksitle olsun satın alınan hayvan kişinin mülkiyetine geçtiği için kurban edilmesinde sakınca yoktur. Diyanetin sitesinde ayrıca fazla eziyet vermemek amacıyla kesim esnasında hayvanın bayıltılmasında sakınca olmadığı vurgulanarak, "Kurbanlık hayvanın uygun tekniklerle bayıltılmasında bir sakınca yoktur. Ancak hayvan henüz kesilmeden şok etkisiyle ölürse kurban olmayacağı gibi eti de yenmez" ifadesi kullanıldı.

Bu arada, kadınların kurban kesip kesemeyecekleri tartışmalarına son noktayı koyan Diyanet İşleri Başkanlığı, "Hayvan kesiminde bu işlemi yapacak kişinin akıl ve temyiz gücüne sahip, müslüman olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir" açıklaması yaptı.

KOYUN, KEÇİ, SIĞIR, MANDA VE DEVE KURBAN EDİLEBİLİR Kurbanın Allah'a yaklaşmak ve onun rızasına ermek niyetiyle kesilen hayvan anlamına geldiğini anlatan Diyanet sitesinde, akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan müminlerin kurban kesmesi gerektiği kaydedildi. Bayramın ruhunda Hak'ka yakınlık ve halka fedakarlıkta bulunma anlayışı olduğunu ifade eden sitede, ayrıca şu görüşlere yer verildi:
"Kurban, fıkhi hükmü ne olursa olsun Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dini hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir".

Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebileceğini belirten sitede, "Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Kurbanlık hayvan bu yaşını doldurduğu halde dişini değiştirmemişse, yine de kurban edilebilir. Bunun yanında 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez" görüşleri sıralandı.

En Çok Aranan Haberler