Brüksel - AB, küresel ısınmayla mücadelede yeni hedefini, karbondioksit, metan ve nitrotoksit gibi sera etkisi yaratan gazların salımının 1990 yılı verileri baz alınarak 2020 yılına kadar en az yüzde 20 oranında düşürülmesi olarak belirledi.
AB Komisyonunun önerisinde, sanayileşmiş diğer ülkelerin de sera gazı salımını azaltmaya karar vermesi halinde AB'nin hedefini yüzde 30 olarak yeniden belirleyeceği bildirildi.
Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, ortak enerji politikasının AB'nin kuruluşunda en temel unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Küresel iklim değişikliği, enerji ithalatına artan bağımlılık ve daha yüksek enerji fiyatları, tüm üye ülkelerin yüz yüze geldiği sorunlar. Sürdürülebilir, güvenli ve rekabetçi enerji için Avrupa'nın tehditlere ortak cevap vermesi zorunlu" dedi.
Bu yüzyılda dünyada ortalama ısının 5 santigrat derece yükselmesi ihtimalinin yüzde 50'den yüksek olduğunu kaydeden AB Komisyonu, mevcut politikalarda değişikliğe gidilmemesi halinde enerjide yarı yarıya ithalata bağımlı olan AB'nin dışarıya bağımlılığının 2030 yılında yüzde 65'e yükseleceğine işaret etti.
AB Komisyonu tarafından üye devletlere sunulan önerilerde, üye devletlerin 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji payını en az yüzde 20'nin üzerine çıkarması isteniyor.
AB'nin bu alandaki hedefi daha önce 2010 yılına kadar yüzde 12 olarak belirlenmişti.
AB Komisyonu ayrıca biyoyakıtların (bitkisel akaryakıt) payının 2020 yılında en az yüzde 12'ye yükseltilmesini öneriyor.