HABER

Kuzey Kore ortak sanayi bölgesini kapattı

Kuzey Kore, Güney ile güven artırıcı önlemler kapsamında kurulan ortak sanayi bölgesini kapattığını açıkladı. Bir yetkili, kararın kalıcı olabileceğini söyledi. Bu arada, Kore Yarımadası'ndan yeni gerginlik işaretleri geliyor.

Kuzey Kore, Güney Kore sınırı yakınındaki ortak sanayi bölgesi Kaesong'u kapattığını açıkladı.

Kuzey Koreli bir yetkili ortak sanayi bölgesinin kapanmasıyla ilgili kararın kalıcı olabileceğini söyledi.

Kuzey Kore Şubat ayında yeraltında bir nükleer deneme gerçekleştirmiş, Birleşmiş Milletler de ağır yaptırımlar uygulanmasını öngören bir karar almıştı.

Kore yarımadasındaki, güven artırıcı önlemler kapsamında 10 yıl kadar önce açılan ortak sanayi bölgesi, son dönemdeki gerginliğin etki ettiği merkezler arasında bulunuyor.

Kuzey Kore yönetimi, Güney Koreli işçilerin sanayi bölgesine girişini geçen hafta engellemişti.

Pyongyang'ın kararı, haftalardır devam eden gerginliğin son halkası niteliğinde.

Güney Kore'nin Kuzey Kore ile ilişkilerden sorumlu bakanlığından yapılan açıklamada "kararın geçerli ve yerinde bir nedeni olamayacağı, ve doğuracağı sonuçlardan Kuzey Kore'nin sorumlu olacağı" ifade edildi.

Sınırın Kuzey tarafında bulunan sanayi bölgesinde 50 bin kişi çalışıyordu.

Bölgenin finansmanı ve idaresini ise Güney Kore üstleniyordu.

"Kuzey yeni bir nükleer denemeye hazırlanıyor olabilir"

Güney Kore Birleşme Bakanı Ryoo Kihl-Jae, Kuzey Kore'nin dördüncü nükleer denemesine hazırlanıyor olabileceğini söyledi.

Bakan Ryoo, parlamentoda milletvekillerine yaptığı konuşmada, Kuzey Kore'deki başlıca nükleer deneme alanında artan faaliyetlere ilişkin 'işaretler' aldıklarını belirtti.

Güney Kore'de yayımlanan JoongAng Ilbo gazetesi de, bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore'nin 12 Şubat'ta yaptığı nükleer denemeden öncekine benzer faaliyetler saptandığını yazdı.

Haberde Güney Kore istihbaratının, Kuzey Kore'nin kuzeybatısındaki Punggye-ri nükleer deneme alanında 'artan işçi ve araç trafiği' tespit ettiği belirtildi.

Söz konusu yetkili, "Şu an durumu yakından takip ediyoruz. Durum üçüncü nükleer denemeden önceki hale benziyor. Hakikaten nükleer deneme için bir hazırlık mı, yoksa bize ve ABD'ye daha fazla baskı yapmak için bir oyun mu tespit etmeye çalışıyoruz." dedi.

Son haftalarda bölgedeki gerilimi iyice arttıran Kuzey Kore yönetimi yarımadanın kuzey ve güney kesimi tarafından ortak işletilen sanayi kompleksinde çalışan işçilerin kullandığı askeri kırmızı hattı kapatmıştı.

Gerekçe olarak, 'savaş kapıdayken askeri iletişime gerek olmadığı' gösterilmişti.

Kuzey Kore son olarak da söz konusu sanayi kompleksinde çalışan Güney Koreli işçilerin girişini yasaklamıştı.

En Çok Aranan Haberler