''Yaz mevsiminin başlangıcı'' sayılan 21 Haziranda, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne en dik açıyla düşeceği için yıl içerisindeki ''en kısa gölge'' oluşacak.
Dünyanın güneşe yaklaşıp uzaklaşması, Kuzey ve Güney yarımküreler arasındaki mevsim sürelerinin farklı olmasına neden oluyor. Dünyanın ekseninin eğikliği nedeniyle mevsimler oluşuyor, gece-gündüz süreleri ve aynı boylam üzerindeki noktalarda güneşin doğuş ve batış saatleri değişiyor. Kuzey ve Güney yarımkürelerde farklı mevsimler yaşanıyor, muson rüzgarları oluşuyor. Ekvatordan kutuplara gidildikçe gece-gündüz süreleri arasındaki fark artıyor.
Kuzey Yarımküre için yılın en uzun gündüzü 21 Haziranda, en uzun gecesi ise 21 Aralıkta yaşanırken; Güney Yarımkürede ise bu tarihlerde tam tersi oluyor.
Kuzey kutup noktasında bugünden itibaren 6 ay gündüz yaşanmaya başlayacak. Güneyden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzayacak. Bu nedenle Türkiye'de bugün Sinop'ta en uzun gündüz, Hatay'da en kısa gündüz yaşanacak.
21 Haziranda, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik geldiği için aydınlanma çemberi Kutup dairelerine teğet geçiyor. Bunun doğal sonucu olarak Kuzey Yarımkürede gündüzler gecelere göre daha uzun oluyor. 21 Haziranda güneş ışınları en dik açıda geldiği için, cisimlerin en kısa gölgesi oluşuyor.
Kuzey Yarımkürede, yarından itibaren gündüzler kısalıp, geceler uzamaya başlayacak.
Kuzey Yarımkürede, kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralıkta en uzun gece, en kısa gündüz yaşanıyor. Bu tarihten itibaren ekvatorun kuzeyinde gündüzler uzamaya başlıyor ve 21 Hazirana kadar sürüyor.
AA