Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.
Laçiner, "Belki de Barzani'nin yerini Türkiye ve Türkmenlerin alması olasılığı güç kazanıyor. PKK liderlerinin Türkiye'ye teslim edilmesi dedikoduları bu yıl gerçeğe de dönebilir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün beş günlük ABD ziyaretini değerlendiren Laçiner, ABD Başkanı George Bush'un şu ana kadarki hatalarını tamir etme çalışmalarına Türkiye'yi de dahil ettiğinin görüldüğünü kaydetti. Bush-Gül görüşmesi ile ilgili olarak Amerikan yönetiminden sızan bilgilerin son derece hayati olduğunu vurgulayan Laçiner, "Üst düzey bir Amerikalı yetkili ‘Kerkük konusunda Türkiye ile farklı düşünmüyoruz' diyor. Referandumu ertelemenin mantıklı olduğundan söz ediyor. Başka bir deyişle Türkiye'nin ABD ile işbirliği sadece PKK'ya karşı değil, Irak'ta başka sahalarda da gelişiyor. Belki de Barzani'nin yerini Türkiye ve Türkmenlerin alması olasılığı güç kazanıyor" dedi.
Laçiner, aynı üst düzey yetkilinin asıl amaçlarının PKK'yı parçalamak olduğunu ve liderlerini yakalamaya çalıştıklarını söylediğine de dikkat çekerek, "Yakın bir zamanda bunu da başarabileceklerini söylüyor. Yani geçtiğimiz yıl şu sıralar başlayıp yazın sonuna dek süren PKK liderlerinin Türkiye'ye teslim edilmesi dedikoduları bu yıl gerçeğe de dönebilir. Türkiye'ye istihbarat vererek bazı isimlerin yakalanmasını kolaylaştırabilecek olan Washington, hatta bizzat kendi askerleriyle de teröristleri yakalayıp Türkiye'ye paketleyebilir" dedi.
-"ABD İLE İLİŞKİLERDE YENİ BİR DÖNEM AÇILDI"-
ABD ile ilişkilerde yeni bir dönem açıldığını ve Bush'un Ortadoğu'da sindirdiği ülkeler ile yeni bir zeminde anlaşmaya çalıştığını kaydeden Laçiner, şu ifadelere yer verdi:
"Irak'ta Sünniler devreye sokularak saldırılarda gözle görülür bir azalma sağlandı. Filistin Sorunu'nda son dönemde belki de ilk defa olarak barışın olanaklı olduğu havası Washington'da hakim. İran en son istihbarat raporunun neden olduğu yumuşak hava hala sürüyor. En radikal değişimlerden biri de Türkiye ile. 1 Mart Tezkeresi öncesine geri dönüyoruz. Hatırlarsanız 1 Mart öncesinde PKK tasfiye sürecinde bir terör örgütüydü ve ABD'nin gözünde Irak'ta da Türkiye esas aktörlerden biriydi. 2008 restorasyonla geçecek. Ankara eğer doğru adımlar atmaya devam eder ise bunun meyvelerini almaya devam edecektir."
-"ABD, TÜRKİYE'NİN PKK'YI BİTİRMEKTE YETERLİ OLACAĞINDAN KUŞKU DUYUYOR" -
Türkiye'nin PKK'yı bitirmekte yeterli olup olamayacağının ABD'nin en büyük kuşkusu olduğunu belirten Laçiner, Türkiye'nin eski tepkisel ve duygusal günlerine dönmesinden endişe edildiğini kaydetti. ABD'nin Türkiye'nin intikam hırsı ile hareket etmemesini, akılcı davranarak örgütü kendi içinde küçük parçalara bölmesini ve ideolojik zeminini ortadan kaldırmasını beklediğini ifade eden Laçiner, şunları kaydetti:
"Bundan kasıtları ise Türkiye'de sıkça yanlış anlaşıldığı üzere Türkiye'yi bölecek bir süreç değil. Türkiye ‘siyasi çözüm' tartışmalarında geçmişte ölümü tattığı için bu kavramın kıyısında dahi dolaşmak istemiyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Gül ‘El Kaide'ye siyasi çözüm olur mu?' diye çıkışıyor. Hatta terör sorununun diyalog ve diplomasi ile çözülmesini salık verenlere de Türk diplomatları ‘siz de El Kaide ile olan sorunlarınızı diyalog ve diplomasi ile çözsenize' diyorlar." Laçiner, terörle mücadele konusunda siyasi alanda ve diplomaside yapılması gerekenlerin unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, bunların görmezden gelinmesiyle kalıcı bir çözüm yakalanamayacağını belirtti. Laçiner, "ABD ve Irak'taki unsurlar ile ilişkilerini kendi lehine çevirmeden, içeride PKK'nın üzerine oturduğu siyasi istismar sahalarını temizlemeden sorunu tamamen kazıyabilmek olası değil" dedi. Gelinen aşamada, ABD'nin yeni Ortadoğu planında Kürtler'in olduğunu ama PKK bulunmadığını kaydeden Laçiner, "Kürtlerin ise hangi düzeyde olacaklarına sadece ABD değil, Türkiye de karar verecek" dedi.