Uluslararası Af Örgütü, silahlı milislerin, Libya'nın büyük bir kısmında güvenliği ve istikrarı tehdit ettiklerini açıkladı.
Merkezi Londra'da bulunan uluslararası kuruluş, silahlı milis gruplarının, Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'ye karşı savaş sırasında oluşturulan isyancı tugaylarının kalıntıları olduğunu belirtiyor.
Af Örgütü'ne göre bu gruplar Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından Libya'nın batısında işkence, yargısız infaz ve hukuksuz alıkoyma gibi eylemleri, cezalandırma korkusu olmadan yapıyor.
Bu grupların saldırılarına genelde göçmenler, özel olarak da Afrikalı siyahlar hedef oluyor.
Ancak milislerin Kaddafi rejimine sadık olduğuna inandığı kişilere karşı da saldırılar yaşanıyor.
Uluslararası Af Örgütü, Libya'nın yeni hükümetinin bu ihlalleri engellemeyi ve hukuku ihlal edenleri yargı önüne çıkarmayı başaramadıklarının da altını çiziyor.
Kaddafi'nin devrilmesinin ardından, yeni yönetimin kendisinin de işkence ve hukuksuz gözaltı gibi uygulamalarda bulunduğu iddiaları da yaygın.
BBC, geçen ay Libya'nın üçüncü büyük kenti Misrata'da ve başkent Trablus'un güneyindeki Garyan kasabasında işkence uygulandığına dair delillere ulaşmıştı.
BBC muhabirleri dövülüp, elektrik verilerek öldürülmüş bir kişinin cesedini görmüşlerdi.
Libya Cuma günü, Kaddafi rejimine karşı isyanın başlamasının birinci yıldönümünü kutlayacak.
BBC muhabiri Gabriel Gatehouse, isyanın başında, Libya halkının güzel bir gelecek umduğunu ancak bu geleceği gerçekleştirmek üzere NATO desteğiyle Kaddafi'yle savaşan güçlerin kendilerinin bugün Libyalılar üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor.