HABER

Londra metrosunda Balfour Deklarasyonu afişlerine engel

LONDRA (AA) - Londra Toplu Taşıma İdaresi (TFL), 2 Kasım'da yüzüncü yılına girecek Balfour Deklarasyonu'nu protesto eden afişleri engelledi.

TFL, İsrail devletinin kurulmasından önce ve sonra Filistin'deki hayatı mukayese eden resimler ile Balfour Deklarasyonu'unda alıntıların yer aldığı afişlerin, metro ve otobüslere asılmasına izin vermedi.

Filistin'in Londra Misyonu tarafından hazırlatılan afişlerde, "Kalkınan, ilerleyen bir halkın üzeri 100 yıl önce 67 kelimeyle çizildi. İngilz hükümetinin tutulmayan sözünün mirası bugün hala yaşıyor." ifadeleri yer alıyor.

Afişlerde, Filistin'deki İsrail şiddetinin sonuçlarını gösteren resimlerin yanı sıra, 67 kelimelik Balfour Deklarasyonu'ndan da "Filistin'deki Yahudi olmayan toplulukların dini ve medeni haklarına zarar verecek hiç birşey yapılmayacak." cümlesine yer veriliyor.

TFL'den yapılan açıklamada, afişlerin "kurallarına uygun olmadığı” savunuldu. TFL'in ilan yönetmeliğinde, "kamuoyunda tartışılan veya hassasiyete yol açan resimler ve mesajlar içeren” ilanlar ile "kısmen siyasi” ilanların kabul edilmemesi öngörülüyor.

- Büyüekelçiden tepki

Filistin'in Londra Misyonu Başkanı Büyükelçi Manuel Hassassian yaptığı yazılı açıklamada TFL'i sansürcülükle suçladı."Filistin tarihi, sansürlenmiş bir tarih. İngiliz hükümetinin Balfour Deklarasyonu'nda verdiği ama tutmadığı sözün üstü yüzyıldır örtülüyor.” ifadelerini kullanan Hassassian, şunları kaydetti:

"TFL'in kararı sürpriz değil. Karar, Filistin'i susturmaya yönelik kurumsal güçlerin ve aktif lobi gruplarının etkisi altında. İngiltere'de her konuda ifade özgürlüğü olabilir ama Filistin konusunda yok.”

Öte yandan TFL'in izin vermediği Filistin afişlerinin, Londra'nın ünlü siyah taksileri üzerinde yer alması bekleniyor.Ancak taksilerin, aralarında İsrail'e destek veren grupların düzenlediklerinin de yer alacağı karşıt kampanya afişlerini de taşıyacağı belirtiliyor.

- Balfour Deklarasyonu İngiltere, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı” oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.Dönemin Dışişleri Bakanı Alfred Balfour, bu desteği Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektup ile ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu” olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin'de İsrail "vatanı” oluşturulmasına ifade edilen desteğin yanında, bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

- Özür yok, davet var Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas geçen yıl, İngiltere'den Balfour Deklarasyonuyla ilgili özür talep etmişti. Abbas, "Bu utanç verici deklarasyonun 100'üncü yılına yaklaşırken, Filistin halkı adına Büyük Britanya'dan özür talep ediyoruz." demişti.Filistinli gruplar dünya çapında düzenledikleri etkinlikler ile bu özür çağrısına destek veriyor.

Herhangi bir özür dilemeyen İngiliz hükümeti ise deklarasyonun 100. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Kutlamalar kapsamında İsrail Başbakanı Binyanim Netanyahu'nun da İngiliz mevkidaşı Theresa May'in davetlisi olarak 2 Kasım'da Londra'ya gelmesi bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler