Linda Pressly
BBC
Afrika'nın doğusundaki Madagaskar, geçen yıl ordu destekli bir darbeye sahne olmuş ve sonucunda ülkenin cumhurbaşkanlığına Andry Rajoelina getirilmişti. Ancak, uluslararası toplum, bu darbeyi meşru görmedi ve yeni hükümet tanınmadı.
Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler bu ülkeye gönderdikleri insani yardımı askıya aldılar.
Bunun da, bütçesinin ayrısı yardımlara bağlı olan bu ada devleti halkı üzerinde ciddi etkileri oldu. Madagaskar'da gıda kötü beslenen çocukların tedavi edildiği 45 özel klinik var.
Bu klinikler, bir süre öncesine kadar hizmetlerini ücretsiz sağlıyorlardı. Ancak, siyasi krizin ardından bu durum değişti.
En çok çocuklar etkileniyor Befelatana kliniğindeki bir doktor merkezde yeni hasta için yerleri olduğunu ancak sütleri olmadığını için yeni çocukları kabul edemediklerini söyledi.
Doktor Hanta, Madagascar'daki çocukların neredeyse yarısının kötü beslendiğini bilmesine rağmen, koğuşta yalnızca bir hastası olduğunu anlatıyor.
Tedavi için gerekli gıdaya sahip olsalar da, ailelerin testler ve ilaçların parasını karşılayamadığı için bir an önce eve götürmek istediklerini söylüyor.
Bu çok üzücü ve moral bozucuymuş, "Ailelerin gıda için bile paraları yok, ilaçların parasını nasıl ödesinler?" diyor.
Hastanede yatan tek çocuğun ailesi, tedavi için elli dolar dolar ödemek zorunda.
Madagaskar'da bu, fabrikada çalışan bir işçinin bir aylık maaşı demek.
Öte yandan, zaten siyasi sorunlar nedeniyle, bu işlerin de birçoğu kapanmış durumda.
Cumhurbaşkanı Rajoelina geçen yıl muhalefetle uzlaşıp, seçimlere gitmeyi başaramadı.
Bu da, Amerika Birleşik Devletleri'nin Madagaskar'la arasındaki ve bu ülkenin yararına olan ticaret anlaşmasını iptal etmesine yol açtı. Ülkede çocuklardaki kötü beslenme sorununun yaygınlığı Unicef'i de bu noktada harekete geçmeye zorladı.
Yıl sonunda seçim yapılacak Birleşmiş Milletler'in Çocuklara Yardım Örgütü son açıklamalarından birinde, Madagaskar'daki kötü beslenen çocuklara tedavi sağlayan tüm klinikler için fon sağlayacağını duyurdu.
Başkent Antananarivo'da nereye gitseniz karşınıza kayıt dışı pazarlar, ve bu pazarlarda satılan ikinci el kıyafetler, Çin'den gelen ucuz oyuncaklar, meyve ve sebzeler çıkıyor. Cumhurbaşkanı Rajoelina, başkentin belediye başkanıyken, kent sokaklarını bu pazar yerlerinden temizlemeye çalışmıştı.
Ancak, cumhurbaşkanlığına gelmesinden bu yana, ekonomik gerileme ve artan işsizlikle birlikte, biraz gelir elde etmek isteyen ve iş bulamayan binlerce kişi, kurulan bu pazarlara doluşmaya başladı.
Cumhurbaşkanı Rajoelino da sorunlar karşısında geri adım atarak bu yılın sonlarına doğru seçim ilan etti ve kendisinin aday olmayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanının yakın siyasi müttefiki ve Gençlik Bakanı Serge Ranaivo da, dünyanın Madagaskar'a yardım etmesi gerektiğini söylüyor.