Dodurga ilçesinde bulunan özel bir şirkete ait maden ocağının faaliyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu'nun denetimleri sonucu, görülen eksiklikler nedeniyle durduruldu. Denetimler sonucu yer altındaki maden ocağındaki üretim durdurma kararının ardından işveren ve işçiler arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Cengiz Atlas ve bir grup parti yöneticisi bugün sabah saatlerinde vardiya saati başlangıcında madeni ziyaret ederek işçilerle bir araya geldi. Atlas ve beraberindekiler işçilerle görüşürken maden sahasına gelen Çelikler Madencilik sahibi Hüseyin Güler, CHP'lilerden ocağı terk etmelerini istedi. Firma yetkilileri ve partililer arasında yapılan görüşmede zaman zaman gerginlikler yaşandı. Hiçbir işletmenin kapatılmasından ve işçilerin işsiz kalmasından yana olmadıklarını dile getiren CHP İl Başkanı Cengiz Atlas, Güler'e maden ocağının akıbetini sordu.
Bunun üzerine maden ocağını "ben mi kapattım” diyen Güler, "Sizin CHP'li meclis üyeleri Dodurga hakkında sürekli demeç verip Dodurga'yı ‘denetleyin, kapatın, kapatın' diye siz kendiniz demediniz mi? Bütün işçiler duysun. Bir de gelmişsin işçiye destek veriyorsun. Olmaz ki yazık. Siz kendiniz kapattırdınız bu ocağı. Ben işçiyi çıkarmış mıyım? Ben işçiyi çıkarmamışım. Hala benim işçimdir. Hepsi burada. Dün benim servisim gitti buraya geldiler tekrar dönüp gittiler. Ben çıkarmadım ki işçiyi. İşçi benim halada çalışıyor” şeklinde konuştu.
Denetimler sonucu müfettişler tarafından kapatılan ocağa işçi sokamayacağını insanları riske atamayacağını dile getiren Güler, "Şu anda ocakta 60 kişi çalışıyor. Hepsi de biliyor. Ocak kapanmasın diye. Risk olmasın diye. İleriye dönük. Bu insanları da aldım hiçbirisini çıkarmadım hepsini de değerlendirmek istiyorum. İl Genel Meclis üyeleriniz her gün demeç veriyorlar. Denetleyin diye. Ben buna saygı duyarım. Denetlediler. Müfettişler kapattı. Türkiye'de bir dünya maden ocağı kapatıldı. İskilip'teki maden ocakları da kapatıldı. Bilginiz var mı? Hiçbirinizin bilgisi var mı? Yok. Bende eksiklik yok. 4 madde eksikliği var o da önemli değil ama kapattılar. Yeryüzünde görevlendirme yaptığım zaman işçiyi yerüstü yapmam lazım. Devletin kanunu var. Türkiye Kömür İşletmesine sorun yeraltından bir işçi yer üstüne çıktıysa yerüstü şartları ve kanunları geçerlidir. Orada bir iş kazası olsaydı ben onu nasıl göstereceğim. Siz benim işçimsiniz ben sizin hiçbirinizi çıkarmamışım. Çalışıyorsanız devam edersiniz” dedi.
Konuşmasını bitirdikten sonra Güler, "Benim işyerimi terk edin. Benim işyerimize giremezsiniz” diye CHP'lilerden maden sahasından gitmelerini istedi. Bunun üzerine Atlas, "Sinirlenmeyin. Biz terk ederiz. Maden sizin biz gideriz” diyerek karşılık verdi.
Güler'in "Sizin milleti galeyana getirmeye hakkımız yok. Bu maden ocağının çalışmasını istemiyorsunuz” sözlerini ise Atlas, "yanılıyorsunuz” şeklinde cevap verdi.
CHP heyetinin ilçeye dün de geldiğini belirten Güler, "Siz dünde geldiniz milleti galeyana getirdiniz. Ben denetimden korkmuyorum. 13 yıldır işçilerimiz çalışıyor. Böyle bir şey olmaz. Siz işverene böyle mi davranıyorsunuz? Burası benim iş yerim. İşçinin ekmeğiyle oynuyorsunuz. 13 yıldır bir şey olmadı. Biz işçiyi riske atmıyoruz” ifadelerini kullandı.
Atlas, son olarak "kibarca kovulduk” dedi.
Maden sahibinin il genel meclisi üyelerini suçlamaları üzerine konuşan İl Genel Meclisi Burçin Polat da, "Dodurga ile ağzımızdan bir kelime çıkmadı. Bu kadar ölü olduktan sonra giderilmeyecek bir eksiklik yok. Tazminatını yüksekten ödememek” diye konuştu.
"YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ"
Daha sonra konuyla ilgili bir açıklama yapan Atlas, madende işçilerin direk işten çıkarılmadığını ancak işten çıkartılmaya zorlandığını söyledi. Atlas, "Burada devlet yanıltılıyor. Devlet yetkilileri yanıltılıyor. Gerek Dodurga Kaymakamı gerek Çorum valimiz eksik bilgiyle donatılmış. Valimizin eksik bilgisi olmasa maden ocağında işten çıkartılma söz konusu değil diye bir açıklaması var. Bunu yapmazdı. İşten çıkarılma söz konusu değilse siz neden buradasınız? İşten çıkartılma söz konusu değilse siz neden buradasınız? Madene sokulmuyorsanız işten çıkarılmışsınız. Burada bir hak gaspı var. Çorum valisini göreve davet ediyoruz. İş kaybı işten çıkarılma yoksa bu olaya el koyması lazım. İktidar partisi ve diğer muhalefet partilerinin gelmesi lazım. Milletvekillerinin gelmesi lazım. Burada siyaset üstü bir durum var. Biz buradan tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” diye konuştu.
"BU YASALAR ÜRETİME KARŞI ÇIKAN YASALAR"
Firma yetkilisi Kadir Güler ise, mevcut çıkan yasalar sonunda işveren artı Çalışma Bakanlığından gelen müfettişlerin yeterli bilgiye sahip olmamasından dolayı yer altı ocağının kapatıldığını iddia ederek, "İşveren de ben bu baskı altında çalışmamam diyor. Olay bu. Eksik olan bir güvenlik tedbiri yok. 12 yıldır bu ocak çalışıyordu. Ancak Çalışma Bakanlığından gelen arkadaşlar kapatmaya gelmişler. 135 ocağı kapattık burası 136. ocak dediler. Giderilmeyecek bir eksiklik yok. Ancak müfettişlerin niyeti kapatmak. Yeni yasaya göre 4 vardiya olacak yılbaşından sonra. Yeraltında yemek yenmeyecek. Bu tür gelişmeler var. Bizim ocağımızda yemek için gidiş geliş 3 saat sürer. 6 saat olursa çalışma süresi işçi hiçbir iş yapamaz. Çıkan yasalar bilinçsizce olduğu için işveren de bu şartlarda çalışmam çok zor diyor. Olaylar yasayla önlenseydi Ermenek'teki olaylar olmazdı. Yasayla önlenemeyecek olaylar. Bilinçsizce çıktı bu yasalar. Madencinin önünü kapatmak için çıktı. Kapatıldı da. Bu yasalar üretime karşı çıkan yasalar. 301 kişi ölmeseydi daha önceki yasalar devam edecekti. Ne oldu 301 kişi hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin sonra yasa çıktı. Arkasından 18 kişi hayatını kaybetti. Aynı zamanda Isparta'da 185 kişi öldü. Niye çıkmayı yasaklamadılar. Şu anda yeraltına alınmıyorlar. İşçilere yer üstünde görevlendirme yaptık. Bu arkadaşlar yerüstünde çalışmayız diyorlar” dedi. (İHA)