HABER

Maliki'den çarpıcı açıklamalar

Maliki'den çarpıcı açıklamalar

BAĞDAT (İHA) - Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kerkük'ün sadece Irak'ın bir sorunu olduğunu belirterek, "Komşu ülkelerin bu soruna eğilmesi hoş değil. Bu sorunla ancak Irak hükümeti ilgilenebilir. Bizim bu konudaki hassasiyetimiz belli. Bu sorunu aşacak kudretimiz vardır. Diğer ülkelerin bu konuya dahil olamaz" diyerek üstü

kapalı olarak Ankara'ya mesaj gönderdi.

Son günlerde Türkiye ile Irak arasındaki gerilimin artması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15-16 Ekim tarihleri arasında Ankara'ya davet edilen Irak Başbakanı Nuri El Maliki, terör örgütü PKK'nın Irak topraklarında faaliyet göstermesine izin vermeyeceklerini ifade ederek, örgüte yönelik Irak topraklarında askeri güç kullanılmasına karşı olduklarını açıkladı. Maliki, örgütün Kuzey Irak'ta bulunan Kandil Dağı'ndaki kampının boşaltılıp boşaltılmamasına yönelik kritik soruya ise net yanıt vermekten ısrarla kaçındı.

Önümüzdeki Pazar akşamı başta Irak hükümetinin atadığı PKK ile Mücadele Koordinatörü Devlet Bakanı Shirwan Alwaili olmak üzere, bakan ve milletvekili düzeyindeki kalabalık bir heyetle Başbakan Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya gelmeye hazırlanan Irak Başbakanı Maliki, yolculuk öncesi İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Terör örgütü PKK'nın Irak'taki faaliyetlerinden, Kerkük sorununa, Irak'ta artan şiddet olaylarından, silahlı milislerin silahsızlandırılmasına kadar pek çok konuya açıklık getiren Maliki, "Türkiye'nin dostluğuna ihtiyacımız var; bizi yalnız bırakmasın. Biz Türkiye'yi rahatsız edecek terör örgütlerine kendi topraklarımızda yer vermeyeceğiz" dedi.

"PKK KANLI BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR" Irak Başbakanı Maliki, "PKK ile ilgili Türkiye'nin bizden herhangi bir talebi olmadan önce, Irak anayasasında değişikliğe giderek, örgütün Irak'taki faaliyetlerini tamamen durdurulmasına yönelik ve Irak topraklarında faaliyet göstermesine izin vermeyecek bir yapıya gittik. Hükümetin aldığı bu karar, sadece terör örgütü PKK'yı değil, diğer örgütleri de dışlayan bir yapıyı ortaya koyuyor. Irak, herhangi bir terör örgütünün veya şiddet unsurunun yuvası olmayacak. Bu örgütler yüzünden komşularımızla aramızın bozulmasını kesinlikle istemiyoruz. PKK kanlı bir terör örgütüdür ve dışlanmalıdır. Irak olarak terör yüzünde komşu ülkelerle ters düşecek bir tavırdan kaçınıyoruz. Ancak bu konuda şu an için Irak topraklarında askeri bir güç kullanmak mümkün değil" şeklinde konuştu.

PKK'nın siyasi kollarının yada başka isim altında eylem yapan siyasi kurumların teşebbüslerinin boşa çıkarılacağını belirten Irak Başbakanı Maliki, Kandil Dağı'ndaki PKK kamplarının boşaltılması konusunda atılacak adımların ise ileride belirleneceğini söyledi. Irak'ın gecikmeli olarak atadığı PKK ile Mücadele Koordinatörü Shirwan Alwaili ile ilgili olarak da Başbakan Maliki, "Temsilci atama konusunda iddia edildiği şekilde geç kalındığını düşünmüyorum; hassas davranıyoruz. Titiz bir çalışmanın sonucunda terör ve güvenlik konusunda oldukça uzman birini atadık. Shirwan Alwaili, bu işin altından kalkabilecek kapasiteye ve tecrübeye sahip. Türk ve ABD'li muhatapları ile sıkı diyalog çerçevesinde bu işin üstesinden geleceğine inanıyorum. Önümüzdeki günlerde Ankara'ya yapacağımız ziyarette sayın Alwaili ile birlikte olacağız. Türkiye'ye yapacağımız bu ziyaret, terör, ticaret ve yardımlaşma gibi önemli konuları görüşmek açısından önemli bir fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirmek amacındayız" ifadelerini kullandı.

Son günlerde gerilen ikili ilişkilere de değinen Maliki, Türkiye ile ilişkilerin yansıtıldığı gib kötü olmadığını belirterek, "Tam tersi, Türkiye ile ilişkilerimiz, dostluluğumuz ileri düzeydedir. Bunun çeşitli vesilelerle belirtiyoruz. Sayın Erdoğan ile sık sık telefonla görüşerek, müşterek konularda bilgi alış-verişinde bulunuyoruz. Sayın Erdoğan'ın bu daveti, bizim açımızdan memnuniyet vericidir. İkili ilişkilerimizin devamı açısından büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

Türkiye'yi de yakından ilgilendiren ve 2007 yılının sonunda referanduma gidilmesi öngörülen Kerkük'ün statüsü ve bu yöndeki sorunlarla ilgili yöneltilen soruları da yanıtlayan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Kerkük'ün Irak'ın bir parçası olduğunu ve bu sorunu kendi iç meseleleri olarak gördüklerini ve başka bir ülkenin bu meseleye eğilmesine karşı çıktıklarını kaydetti. Kerkük sorununu, Irak Anayasasındaki 140. maddeye dayanarak çözüme kavuşturacaklarını ifade eden Maliki, "Kerkük, gelecek yıl Bağdat yönetimine mi daha yakın olacak, yoksa bölgesel Kürt yönetimine mi?" şeklindeki soruya ise, "Kerkük Irak'ın bir parçasıdır, Kürt yönetiminin değil. Bundan kimse kuşku duymasın" yanıtını verdi.

Irak'ta son 9 ayda yaşanan mezhep çatışmaları, bombalı saldırılar ve artan şiddete yönelik değerlendirmelerde de bulunan Nuri El Maliki, şiddetin azalması için ortaya konulan Ulusal Uzlaşma Planı'na sadık kalınması gerektiğini ve zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ülke içindeki çalkantının bir anda durulamayacağını anlatan Irak Başbakanı, "Ulusal Uzlaşma Planı'na uyulması gerekir. Bunun sadece sözde kalması Irak'ın zararına olur. Bu plan çerçevesinde önemli aşamalar kaydedilecek. Ancak zamana ihtiyacımız var. Belki biraz yavaş sonuç alınıyor olabilir ancak sonuçta doğru yolda olduğumuzu biliyoruz. Bunun en son örneğine El Anbar'da şahit olduk. Oradaki aşiretler bir araya gelerek uzlaştı ve şiddetin durulması için hükümetle masaya oturdu. Ancak dediğim gibi bu plan üzerinde zamanai dışlanmalıdır. Irak olarak terör yüzünde komşu ihtiyacımız var. Zamanla her şey daha güzel olacak. Herkesin fedakarlık yapması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"SİLAHLI MİSİLERİN TEMSİLCİLERİ PARLAMENTODA" Hükümetin, eski Baas kadrolarıyla görüşüp, uzlaşma yoluna gittiği şeklinde söylentilerin hatırlatılması üzerine de Irak Başbakanı Nuri El Maliki iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "Hayır. Bizim, ne hükümet olarak, ne de iktidardaki siyasiler olarak Baas üyeleri ile görüşmemiz kesinlikle mümkün değil. Her şeyden evvel Baas Partisi, yasaklı bir parti. Buna ne anayasamız müsaade eder, ne de vicdanlarımız. Baas artık geçmişte kaldı, onun üyeleri de. Evet Baas'ın dışındaki bazı silahlı grupları kastediyorsanız; evet görüşüyoruz. Kendi yanlışlarını görüp terörü bırakan gruplar var. Onları aramıza katmakta herhangi bir sakınca görmüyoruz" dedi.

Irak'ta özellikle sivil savaşı körükleyen Bedir Tugayları ve Mehdi Ordusu gibi çeşitli silahlı grupların silahsızlandırılması yönünde atılan adımlara da değinen Maliki, söz konusu unsurların siyasi temsilcilerinin parlamentoda bile temsilcisi olduğunu ifade etti. Irak'ın içinde bulunduğu sistemi eleştiren Maliki, "Bu sistem ne yazık ki Irak'ta mevcut. Bu silahlı milisleri kuranlar, bugün bizimle birlikte siyasetin içinde; bu çok üzücü. Irak'ın geleceğini ve huzurunu düşünenler ve bu yönde siyaset yapanlar, silahı zaten bırakır, bırakması gerekir. Söz konusu silahlı grupların silahsızlandırılması için hükümet olarak elimizden geleni yapacağız. Önümüze çıkan iki yoldan birini seçmek durumundayız; ya ülkenin huzurunu, güvenliğini, geleceğini sağlama alan bir yolu seçeceğiz veya terörü ve şiddeti tetikleyen yolu tercih edeceğiz. İkinci yolu seçemeyiz. Irak'ın geleceği için herkesin birinci yolu tercih etmesi lazım. Bu nedenle silahlı milislere yönelik programımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Silahsızlandırılması hedeflenen gruplar arasında Kuzey Irak'taki Kürt Peşmerge milislerin bulunup bulunmadığı yönündeki soruya da Irak Başbakanı Maliki, "Şu an için bu pek mümkün değil. Zira peşmerge milisleri bir asker değil, sadece Kürt bölgesinin bekaçileridir. Kürt bölgesi de Irak sınırları içindedir. Bu konuda anayasa ne söylüyorsa onu yapıyoruz. Irak sınırları içindeki her bölge bizden sorulur. Peşmerge, bölgesel federal yapı içinde himaye görevini yerine getiren bir gruptur, asker değil" diye konuştu.

Irak'ta insan hakları ihlalinin oluğuna inanmadığını da ifade eden Irak Başbakanı Nuri El Maliki, bu konuda ortaya konan çoğu raporun gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Güvenlik kaygılarından dolayı bazı ihlallerin olabileceğini ileri süren Maliki, bunun da bu şartlar altındaki bir ülkede normal karşılanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan, 15 Ekim Pazar akşamı beraberindeki heyetle Ankara'ya hareket edecek olan Irak Başbakanı Maliki ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmenin ana gündem maddesini terör örgütü PKK ile mücadelede işbirliği ve Kerkük sorunu oluşturuyor. Ankara temaslarına Pazartesi günü başlayacak olan Irak Başbakanı Maliki'nin, ilk olarak Anıtkabiri ziyaret edeceği ve ardından da Başbakanlığa geçeceği bildirildi. Başbakan Erdoğan, burada Irak Başbakanı Maliki'yi resmi törenle karşılayacak. Karai dışlanmalıdır. Irak olarak terör yüzünde komşu şılamanın ardından baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerin öncelikli gündem maddesi terör örgü PKK ile mücadele olacak. Görüşmede Ankara'nın Bağdat yönetiminden terör örgütünün tasfiyesi konusunda daha kararalı adımlar atılmasını ve bu konuda Türkiye ile yakın işbirliği içinde olunmasını istemesi bekleniyor. Görüşmede terörle mücadelede işbirliği için oluşturulan üçlü mekanizmanın yapabilecekleri de ele alınacak.

Erdoğan-Maliki görüşmesinde ayrıca önümüzdeki yıl yapılması planlanan Kerkük'ün statüsü ile ilgili referandum ve Kerkük ile ilgili giderek artan sorunlar ele alınacak. Irak'ta yaşanan gelişmeler ve Irak'ın istikrarına yönelik atılabilecek adımların tartışılacağı görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de masaya yatırılması bekleniyor.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Ankara ziyareti çerçevesinde son olarak ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'le bir araya gelecek.

En Çok Aranan Haberler