HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mantar zehirlenmesine hapis cezası

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Günay Balcı, zehirli mantarları toplayıp, satan ya da başkasının yiyerek ölümüne sebep olan kişilerin, bilmeyerek de olsa "adam öldürmek"ten yargılanmalarını istedi.

Mantar zehirlenmesine hapis cezası

Doç. Dr. Günay Balcı yaptığı açıklamada, kırlardan toplanan mantarların semt pazarlarında satılmasının yasaklanıp, zabıtanın bu hususta denetimlerini sıklaştırmasını talep etti. Sonbahar mevsiminde nem ve yağışlarla birlikte ağaçlık bölgelerde mantarların üremeye başladığını hatırlatan Balcı, son günlerde çevre illerden Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilen 4 kişinin mantar zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Balcı, 150'den fazla mantar çeşidi olduğunu bildirerek, "Zehirli mantarların zehirsiz mantarlardan kolaylıkla ayırt edilememe özelliği, halk sağlığı açısından tehlikeyi arttırıcı bir faktördür. Yenilen zehirli mantarın türüne de bağlı olmakla birlikte tek bir mantardaki toksin, bir kişiyi öldürmeye yeterli. Zehirsiz mantarların arasına tek bir zehirli mantar dahi karışmış olsa, ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir" dedi.

ZEHİRLENMENİN BELİRTİLERİ Zehirlenme belirtilerinin mantar yenmesinden 12-24 saat sonra ortaya çıktığını vurgulayan Balcı, şunları söyledi:
"Yemekten sonra aradan 3-5 saat geçti, bundan sonra bir şey olmaz şeklinde düşünmek yanlış. İlk belirtiler bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve halsizlik gibi sindirim sistemine ilişkin bulgulardır. Bu arada, vücutta sıvı ve elektrolit kaybı olur. Vücuttaki dengeler bozulur. İlk belirtilerin ortaya çıkışından 12-24 saat sonra yine 12-24 saat kadar süren yalancı bir iyilik hali görülür. Bu dönemde hastaların iyileştiği, tehlikenin atlatıldığı sanılabilir. Halbuki, bu dönemin ardından tablo ağırlaşmış olarak devam eder. Mantardaki zehir, kısa sürede kişileri karaciğer ve böbrek yetmezliğine götürür. Vücut için gerekli olan bir çok madde karaciğerle ilişkilidir. Kanama-pıhtılaşma zamanı uzar. Kanamaya eğilim artar. Yeterli doz zehir alınmışsa, kurtuluş pek mümkün değildir. Deyim yerindeyse, panzehiri temin edilip kullanılsa dahi, karaciğer hasarı oturmuş ise kurtuluş zordur."

Balcı, mantar zehirlenmesinden ölen kişilere otopsi yapıldığının da altını çizdi. Otopsi yapılmasının sebeplerini de anlatan Balcı, "Öncelikle kişinin ölüm nedenini tespit etmek için otopsi yapıyoruz. Kişilerin mantar zehirlenmesi sebebiyle öldüğü anlaşıldığı takdirde, mantarları toplayıp, satanlar ya da başkasının yemesine vesile olanlar, eğer kendileri de ölmemişlerse, bilmeyerek de olsa 'adam öldürmüş' olup yargılanacaklardır" diye konuştu.

Bu arada hukukçular, mantarların zehirli olduğunu bilerek ölüme sebebiyet verenlerin, TCK'nın 448. maddesine göre, "Kasten adam öldürmek" suçundan 24 ila müebbet hapis cezasıyla yargılanabileceğini belirtti. Mantarların zehirli olduğunu bilmeden ölüme sebebiyet verenlerin ise, TCK'nın 455. maddesine göre, "Taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 4 ila 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabileceği belirtildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler