Los Angeles - "Kızıl gezegen" olarak da bilinen Mars'ın toprağını mayıs ayından beri inceleyen "Zümrüd-ü Anka" (Phoenix) adlı robotun, Mars toprağında hayatın oluşumunu oldukça güç hale getiren bir kimyasal madde bulduğu bildirildi.
Bilim adamlarının Mars'ın kuzey kutbu yakınında, Dünya'dakini andıran ve asparagas, yeşil bezelye ve şalgam yetiştirmeye elverişli araziler bulunduğu yönünde daha önce yaptıkları açıklamalara karşın, yapılan
ikinci laboratuvar testleri, Mars toprağında kimyasal olarak aktif ve son derece yakıcı bir tuz olarak bilinen "perchlorate" maddesinin bulunduğunu ortaya çıkardı. Bilim adamları bulunan maddenin perchlorate olduğunun doğrulanması halinde Mars toprağının hayat oluşumu için daha önce inanılandan daha az elverişli olduğunun açıklık kazanacağını söylediler.
Görüşüne başvurulan, ancak Mars'taki araştırma ile ilgisi bulunmayan Brown Üniversitesinden bir jeolog olan Joh Mustard, bütün veriler belli olana kadar Mars toprağının potansiyel olarak hayatın oluşumunu destekleme ihtimalinin saklı tutulmasını kaydederek, "ancak ilk bakışta bu tepkisel bir bileşik. Bu genelde hayatın oluşumu ile ilgisi olmayan bir madde" diye konuştu.
Uzmanlar, Dünya'da hem doğal halde hem de insan yapısı bir zehirleyici madde olan Perchlorate maddesinin havai fişeklerde ve diğer patlayıcılarda kullanıldığına dikkati çektiler.