HABER

Matematik buluşlar "5846" dışı

SAMSUN (İHA) - Samsunlu yapımcı bilgisayar yazılım uzmanı Kerim Sarılar, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun matematik ve geometri alanındaki buluşları fikir ve sanat eseri olarak kabul etmediğini öğrenince şaşırdı.

Matematik ve geometri alanındaki buluşlarını "Süper Çizim Süper Ölçüm" bilgi yazılım programı üzerinde gerçekleştiren ve bugüne kadar yaptığı buluşlarıyla dikkat çeken bilgisayar yazılım uzmanı (Bil-Kod) Kerim Sarılar, "Buluşlarımı Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil yaptırmak istedim. Ancak bana ilgili kanun gereği matematik ve geometri alanındaki buluşların kayıt ve tescilinin yapılmadığı bildirildi. İlgili kanunda matematik ve geometrinin yanı sıra fizik, kimya, biyoloji, velhasıl diğer ilim dalları da sayılmamakta sadece 'Herhangi bir şekilde dil ve yazıyla ifade olunan eserler' ilim eseri olarak yer almaktadır. Bu belirsizlik takdir edilir ki ülkemizde bu alanda büyük bir boşluk ortaya koyacaktır" dedi.

Bütün üniversitelerin sitelerinde araştırma yaptığını ve üniversitelerin matematiğin aynı zamanda bir 'dil bilimi' olduğunu, geometrinin matematikten ayrı tutulmasına gerek olmadığını gördüğünü de kaydeden Sarılar, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı'na, "Matematik ve geometri ile bu alandaki buluşlar ilim dalı mıdır? Öyle ise bu alandaki buluşlar bir ilim eseri midir?" sorularını içeren bir yazı göndererek sonucunu beklemeye başladığını söyledi.

Sarılar, herhangi bir şekilde dil ve yazıyla ifade olunan eserlerin ilim eseri olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Günümüz bilim ve teknolojisinin bel kemiği olan matematiğin kendine özgü doğrulara, yanlışlara ve dile sahip olduğunu ifade eden Sarılar, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, 5846 sayılı yasada değişiklik için gerekeni yapmalıdır. Ülkemizde, matematik ve fen alanındaki buluşların kayıt ve tescilinin yapılmaması doğru değildir. Matematik bir kültürdür" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler