HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meme kanserinde tedavi yöntemleri

Kadınlarda en sık görülen meme kanserinde cerrahi, ışın, ilaç ve hormon tedavisi yöntemlerinin uygulandığı bildirildi.

Meme kanserinde tedavi yöntemleri

Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özgül Karayurt, meme kanserinde cerrahi müdahalenin, meme koruyucu ameliyat ve memenin tümüyle alınması şeklinde yapıldığını belirterek, "Meme koruyucu ameliyat, memenin tümüyle alınmadan memenin korunduğu ameliyattır. Bu ameliyatta kitle ve onu çevreleyen dokunun bir kısmı alınarak çıkartılır ve yaklaşık 3 veya 4 hafta sonrasında radyoterapi uygulanır. Günümüzde bu yöntem, bir çok kadında çok az meme dokusunun çıkarılmasıyla gerçekleştirilmekte ve genellikle iyi estetik görüntü vermektir. Meme koruyucu ameliyat yapılan hastalar memesini kaybetmeden eşit iyileşme şansına sahip olurken memenin görünümü bozulmadığı için de kendilerini daha iyi hissetmektedir" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Karayurt, hastanın meme koruyucu ameliyatı istememesi, gebelik, meme bölgesine daha önceden radyoterapi uygulanmış olması, aynı memede birbirinden uzak iki veya daha fazla kitle olması, radyasyonun yan etkilerine vücudu daha duyarlı hale getiren aktif deri hastalığı olan kadınlar, 5 santimden daha büyük tümörü olan kadınlar, küçük memede büyük tümör bulunması, meme koruyucu ameliyat yapılamayan durumlarda memenin tümüyle alındığını söyledi.

Işın veya şua tedavisi olarak da adlandırılan radyoterapi tedavi yönteminin ise ameliyat bölgesinde, memede, koltuk altında kalmış olabilecek kanser hücrelerinin öldürülmesinden ibaret olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Karayurt, "Radyoterapi hastanın durumuna göre tek başına veya ilaç tedavisi ile birlikte kullanılabilir. Radyoterapi alındığı sürede hasta yakınlarına veya çevresize ışın yaymaz. Bu nedenle, tedavi sırasında diğer insanlarla birlikte olmada, bebekleri kucaklamada bir sakınca yok" diye konuştu.

Vücutta kanser hücrelerinin yok edilmesi veya kontrol altına alınması amacıyla ilaçlar yoluyla yapılan tedavilerin tümüne kemoterapi tedavisi adı verildiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Karayurt, bu tedavi yöntemiyle kanserli hücrelerin yok edildiğini, kanserin yayılımını önlediğini ve büyümesini yavaşlatıp, kanserin neden olduğu belirtileri gidererek yaşam kalitesini yükselttiğini ifade etti.

"Endokrin tedavi" olarak da bilinen hormon tedavisinin, hormon ekleme, hormonları engelleme ya da kaldırma yöntemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özgül Karayurt, meme kanserinde hormon tedavisiyle tümör hücrelerinin, östrojenin tümör hücrelerindeki büyümeyi uyarıcı etkisinden yoksun bıraktığını kaydetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler