HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meme kanserine dikkat

Gaziantep Özel Sev Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ramazan Sürücü, meme kanseri taşıyan ailelerin birinci derece yakınlarında bu hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu ve meme kanserinin ilerlemesi durumunda tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Meme kanserine dikkat

Özel Sev Amerikan Hastanesi tarafından Karataş Mahallesi'nde açılan Sağlık Eğitim Merkezi'nde düzenlenen seminerde meme kanseriyle ilgili geniş bilgiler verildi. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Ramazan Sürücü, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu kaydederek, "Kadınlarda kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada meme kanseridir. Bu hastalığın erken tanısı ve tedavisi de büyük önem taşımaktadır. Meme kanseri, lobülleri ya da süt kanallarını oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile gelişir. Memede ısı artışı, kızarıklık ve belirgin büyüme-şişmenin söz konusu olduğu kanser türüne inflamatuar kanser denir. Memenin lenf damarlarında tıkanıklığa neden olduğundan meme büyük ve ödemlidir. Portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. İnflamatuar kanser hızlı yayılır. Meme kanseri nadiren erkeklerde de görülebilir" diye konuştu.

Kalıtsal meme kanseri, tüm meme kanserlerinin yüzde 5-10'unu teşkil ettiğine dikkati çeken Op. Dr. Sürücü, "Hücrelerimizdeki genler anne ve babamızdan aldığımız kalıtsal genetik bilgiyi taşırlar. Meme kanserinde bazı genlerin hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu hasarlı genleri taşıyan meme kanseri hastalarının akrabalarında, meme kanseri ve yumurtalık kanseri gelişme riski daha fazladır. Bazı etnik gruplar için belirlenmiş, meme kanserine yol açtığı tespit edilen meme kanseri genleri bilinmektedir" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Sürücü, meme kanserinde en önemli riskin yaş olduğunu, yaş arttıkça meme kanserine yakalanma riski de artacağını vurgulayarak, "Meme kanserinde aile öyküsü önemlidir. Birinci derece akrabalarında (anne, kız kardeş gibi) meme kanseri olanların, meme kanserine yakalanma riskleri daha yüksektir. Bu grupta olan bayanların olmayanlara göre tarama testlerine daha erken başlamaları önerilir. Radyasyona maruz kalma meme kanseri riskini artırır. Menopoz sonrası dönemde fazla kilo alma meme kanseri riskini artırır. Fazla miktarda alkol alımı riski artırır" diye konuştu.

Erken evre meme kanserinde hastanın hiç şikayeti olmayabileceğini ve memede ele kitle gelmesi en sık rastlanan belirti olduğunu anlatan Op. Dr. Sürücü şunları söyledi, "İleri evrelerde kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz (yayılma) yapma denir. Meme kanseri en çok kemik, akciğer, karaciğer ve beyine metastaz yapar. Metastatik hastalığı olanlarda hastalığın sıçradığı organa göre şikayetler ortaya çıkar. Örneğin kemiğe sıçramışsa, kemik ağrısı, kemik kırıkları meydana gelebilir. Beyine sıçramışsa felç, görme bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetler gelişebilir. Bu gibi belirti veya şikayetleri olan hastaların mutlaka bir doktora başvurmaları gereklidir"

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler