Merkel'in çantasında "imtiyazlı ortaklık" önerisini getirdiğini açıklamasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanları köşeye sıkıştıracak son hamlesi kelimenin tam anlamıyla ortalığı karıştırdı.
Erdoğan Almanya'nın önde gelen haftalık gazetelerinden "Die Zeit"a yaptığı açıklamada, Türkiye'de Alman kolejleri bulunduğunu, İstanbul'da Türk-Alman üniversitesi kurulması çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, benzer adımların Almanya'da da atılmasını istedi.
İlk ve ortaöğretimden sonra Almanya'da özel Türk kolejleri ve üniversiteleri açılmasını isteyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de Alman kolejleri var- Niçin Almanya'da da Türk kolejleri olmasın? Almanya bu alanda doğan ihtiyacın hala farkında değil. İnsanlar önce kendi ana dillerine, yani Türkçe'ye hakim olmalı. Ancak ne yazık ki realitede böyle bir durum yok" dedi.
Berlin ile Ankara arasındaki karşılıklı hamleler geçtiğimiz hafta başlamıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel bir grup Türk gazeteciye verdiği demeçte, Türkiye'ye önerdiği "imtiyazlı ortaklık" görüşünde herhangi bir değişiklik olmadığını, Ankara'ya yapacağı ziyarette bunu yeniden tekrarlayacağını söyledi.
Merkel Avrupa Birliği'nin Türkiye ile açtığı 35 müzareke başlığının 27-28'inin görüşülmesinin "imtiyazlı ortaklık" oalcağını ve sonuçta Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin "açık uçlu" olduğuna vurgu yaptı.
MERKEL'İN KUCAĞINA BOMBA BIRAKTI
Merkel bu açıklamaları kısa bir süre önce yaptı. Erdoğan ise bir süre sessiz kalmayı tercih etti. Ancak dün Alman Die Zeit gazetesine verdiği demeçte, adeta Merkel'in kucağına zaman ayarlı bir bomba bıraktı. Erdoğan demecinde şu 4 başlığa vurgu yaptı.
- Almanya'da Türk kolej ve üniversiteleri açılmasının önü açılsın
- Türkiye Avrupa Birliği ile tüm üyelik için müzareke yapmaktadır
- Almanya çifte vatandaşlığa izin vermelidir
- Türkiye AB'nin istediği reformları gerçekleştiriyor. Anayasa değişiklik paketi bir hafta sonra Meclis'te görüşülecek
Erdoğan'ın Almanya'da Türk okulları açılması isteği Almanya'da hemen yankı buldu. Almanya'daki bütün partiler ağız birliği etmişcesine Erdoğan'ın önerisine karşı çıktılar. Erdoğan'ın önerisinin Almanya'daki Türklerin uyum sürecini güçleştireceği savunuldu.
İKTİDAR VE MUHALEFETİ ERDOĞAN BİRLEŞTİRDİ
İktidardaki Hristiyan Birlik Partisi'nin İçişleri Bakanlığı uzmanı Wolfgang Bosbach, "Türkçe eğitim veren Türk okulları açarak, uyumu sağlayabileceğimizi pek sanmıyorum" diyerek Erdoğan'ın önerisine karşı olduğunu açıkladı.
Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin uyumdan sorumlu üyesi Aydan Özoğuz, Başbakan Erdoğan'ın duygularla oynadığını belirterek, "Göçmen çocuklarına genelde Alman okullarında çok iyi davranılmadığı bir gerçek. Erdoğan açık olan bir yarayla oynuyor" dedi.
MERKEL 29 MART'TA TÜRKİYE'YE GELİYOR
Almanya Başbakanı Angela Merkel, 29-30 Mart tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek. 29 Mart Pazartesi günü Ankara'da Başbakan Erdoğan ile görüşecek olan Merkel, daha sonra İstanbul'a geçecek.
Başbakan Erdoğan ve Merkel, 30 Mart günü Dolmabahçe Sarayı'nda Türk ve Alman sanatçıların icra edeceği klasik müzik konserini izleyecek. Erdoğan ve Merkel, aynı gün İstanbul'da gerçekleşecek olan Türk-Alman İş Forumu'na da katılacak.
Hürriyet