Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra savaş tazminatı olarak el koyduğu Alman sanat eserleriyle ilgili tartışma, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Rusya ziyareti öncesi gerilim yarattı.
Merkel'in ziyareti sırasında, St Petersburg kentindeki ekonomik bir forumun ardından Rusya lideri Vladimir Putin'le birlikte bir sergi açması planlanıyordu.
Ancak Merkel'in bu akşamki etkinlik için Berlin'den St.Petersburg'a uçmasından bir kaç saat önce açılış töreni iptal edildi.
Merkel'in açılışta yapacağı konuşmada Almanya'nın konuyla ilgili tezlerini gündeme getirmek istediği, Rus tarafının ise buna karşı çıktığı belirtiliyor.
BBC Muhabiri Steve Evans, iki ülkenin Sovyet güçlerinin el koyduğu sanat eserlerinin Almanya'ya iadesi konusunda anlaşmazlık yaşadığını söylüyor.
Sovyet Ordusu'nun el koyduğu sanat eserlerinin sayısı bilinmiyor. Ancak muhabirimiz, binlerce resim ve heykelin söz konusu olduğunu söylüyor.
Sadece Berlin'deki bir galeriden aralarında Rubens ve Caravaggio'nun eserlerinin de bulunduğu 441 resmin alındığı belirtiliyor.
St Petersburg'daki ünlü Hermitage Müzesi'nde açılması planlanan sergide, daha önce Alman müzelerinde sergilenen eserlerin de yer alması planlanıyor.
Steve Evans daha önce Rus yetkililerin 'bu eserlerin karşılığının Sovyet askerlerinin kanıyla ödendiğini' söylediğini aktarıyor.
Rus yetkililerin ayrıca, Napolyon ordularının da Rus sanat koleksiyonlarını yağmaladığını ve bu eserlerin de şu anda Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilendiğe dikkat çektiği belirtiliyor.
Ayrıca, Nazi güçlerinin de Sovyetler Birliğini işgal ettikleri dönemde Rus sanat eserlerini yağmaladığı kaydediliyor.
Nazi Almanyası'ndan alınan sanat eserleri Rusya'da daha önce iki kez sergilenmişti.