Hülya Topcu
Köln
Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'nin uzun süredir talep ettiği Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesine destek verdi.
Ancak uzmanlar ve Alman basını Türkiye'nin YPG hedeflerine yönelik top atışlarına ve Suriye'ye kara harekatı açıklamalarına temkinli yaklaşıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Stuttgarter Zeitung'a verdiği demeçte, Suriye'de mültecilerin korunması amacıyla bir bölge oluşturulması gerektiğini söyledi.
Merkel, şu anki durumda taraflardan hiçbirinin hava saldırıları düzenlemeyeceği bir bölge, yani bir tür uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yararlı olabileceğine dikkat çekti.
Almanya Başbakanı, Rusya'nın hava saldırılarının Halep'teki durumu daha da çetrefilli hale getirdiğini söyleyerek, Türk hükümetini anlayışla karşıladığını belirtti ve ''Türkiye'ye bir yandan sığınmacıları neden almadığımızı açıklayamazken, diğer taraftan onlardan sınırı açmalarını istiyoruz. Onların eleştirisini anlayışla karşılıyorum'' dedi.
Merkel'in bu açıklaması ne anlama geliyor?Hamburg HafenCity Üniversitesi'nden siyaset bilimci, Türkiye uzmanı Dr. Yaşar Aydın'a göre Merkel'ın açıklaması stratejik bir hedefe hizmet ediyor ve Alman Başbakan Türkiye'ye sembolik de olsa desteğini de göstermek istedi.
Aydın BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlarken,''Olay sadece mülteci meselesi değil. Almanya'nın da o bölgede çıkarları söz konusu. Ve Almanya sadece Türkiye üzerinden orada tutunabileceğine inanıyor. Çünkü mülteci meselesinden daha büyük çıkarlar söz konusu'' dedi.
**Türkiye'ye 'dikkatli ol' uyarısıMerkel'in uçuşa yasak bölge talebinin Türkiye'ye de verilen bir mesaj olarak görülebileceğini kaydeden Dr. Yaşar Aydın, ''Olayı yumuşatmak, Türkiye'ye 'rahat ol, panikleme, kontrolsüz davranma, ben senin arkandayım' mesajı vermek istemiş de olabilir. Bu sembolik ama önemli bir mesaj' diye konuştu.
Türkiye'nin Suriye'de YPG'yi hedef alan top ateşi, Almanya'da geniş yankı buldu.
''Türkiye YPG'ye müdahale edebilir mi? Ya da Suudi Arabistan'la kara operasyonuna girer mi? soruları tartışılıyor.
HafenCity Üniversitesi'nden siyaset bilimci, Türkiye uzmanı Dr. Yaşar Aydın, ''Savaş riski her zaman var ama Türkiye'nin gözü kapalı bir savaşa gireceğini sanmıyorum'' diyor.
Aydın, Türkiye'nin YPG'ye yönelik top atışıyla, güneyinde bir koridor açılmasına izin vermeyeceğini göstermek istediğini ama diğer yandan da ABD'ye, 'YPG'ye güvenme çünkü hem ABD, hem de Esad ve Rusya ile işbirliği yapıyor' mesajı verdiğini belirtti.
Gelişmelerin Türkiye'deki barış sürecinin bozulmasıyla ilintili olduğunu da hatırlatan Aydın, ''İçeride çözüm süreci devam edebilseydi, bugün durum başka olurdu. Türk hükümeti süreci başkanlık sistemine bağladı. Kürt tarafının gözünü ise Suriye kamaştırdı' dedi.
'Erdoğan yenilginin acısını çıkarmak istiyor'
Alman Radyolar Birliği'nin (ARD) Türkiye muhabiri Rheinhard Baumgarten ise konuyla ilgili yazdığı yorumda, ''Ankara uzun yıllar Halep'te Esad karşıtları ve yüzbinlerce sivile yardım etti. Şu an Rusya-Suriye birlikleri ile Suriye-Kürt birliklerinin Suriye'nin kuzeybatısındaki ilerleyişi, Ankara için acı bir yenilgi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi askeri harekatla bu yengilinin acısını çıkarmayı istiyor'' dedi.
''Türkiye'nin hiçbir biçimde Suriye'deki çılgınlığın içine çekilmesine izin vermemeli; hele hele Suudi Arabistan'ın saflarında asla!" görüşünü dile getiren Baumgarten şöyle devam etti:
''Türkiye buna izin verirse, sadece kaybeder. Ankara ancak ülkesindeki barış sürecini yeniden harekete geçirirse kazanabilir. Çünkü bu gelişme Suriye'deki Kürtler üzerinde de olumlu etkiye sahip olur ve sınırdaki gerginlilerin sona ermesine yardım edebilir."
'Türkiye Batı'ya bel bağlamamalı'Leipziger Volkszeitung'sa Türkiye'nin YPG'ye müdahale edebileceği yönündeki açıklamalarla ilgili olarak yorumunda, ABD ve Türkiye arasında YPG ve PYD'ye bakış açısındaki farklılığa dikkat çekti.
Gazete şöyle devam ediyor:
''ABD IŞİD'e karşı mücadelede Kürt grupları 'ortak' olarak görürken, Ankara'nın gözünde bunlar 'terörist.' Türkiye tek taraflı olarak Suriyeli Kürtlere müdahale ederse, bu çok riskli bir strateji olur. Hatta bu durum Rusya ile askeri açıdan karşı karşıya gelmesiyle bile sonuçlanabilir."
Gazete yorumun sonunda Türkiye'nin NATO ülkesi olduğunu, ancak Suriye'de tek taraflı bir harekat yürütmesi halinde, Batı ittifakının dayanışma göstermesine bel bağlamaması gerektiği uyarısında bulundu.**