HABER

Meyvede ilaç kalıntısı ihracatı bitiriyor

MERSİN (İHA) - Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, ihracatta temel problemin ürünlerdeki ilaç kalıntıları olduğunun altın çizerek, "Ne üretirsek onu satarız" anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde, çilek üreticileri, zirai ilaç bayileri ve ihracatçılara yönelik "Çilek Hasadında ve İhracatında Kalitenin Önemi" konulu toplantı düzenlendi. Silifke Çilek Üreticileri Birliği, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda konuşan Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, tarım sektöründe çok ciddi sıkıntılar çekildiğini belirterek, "Türkiye'nin bütün üretim bölgelerinde üretici ile
ihracatçıyı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Üretici kazanacak ki ihracatçı kazansın. Tarımı zor günlerden kurtaracak olan yine üreticiler ve ihracatçılardır. Tarım sektörü küresel ısınmadan dolayı hem ülkemizde hem de dünyada çok önemli bir noktaya geldi. Ülkemizde 25 milyon insan tarımdan kazanmakta ve geçimini sağlamaktadır. Tarım konusunda hepimiz çok duyarlı olmalıyız. Dış ve iç piyasada söz sahibi olmak için insan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyen ürünleri üretmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin çilek üretiminde dünyada 4. sırada yer aldığına dikkat çeken Kavak, "Ürettiğimiz çileğin sadece yüzde 5.5'ini ihraç edebiliyoruz. İhracatta temel sorunumuz ürünlerimizdeki ilaç kalıntılarıdır. Üreticinin bilgilendirilmesi ve iyi tarım uygulamalarıyla bu sorunu çözebiliriz. Artık 'Ne üretirsek onu satarız' anlayışından vazgeçmeliyiz. Ürün kalitesi yükseldikçe, ürün fiyatı da yükselir. Ürünlerdeki sorunlardan dolayı İhracatçı piyasalardan çekilir ise üreticinin ürününü kim pazarlayacak.
Ürünleri pazarlayan olmazsa üreticinin çabası boşa gider ve ürünler pazar bulamaz. 1 tonluk bir palette bulunan 2-3 kilogramlık bozuk ürün tüm ürünün pazar payını etkiler. Bu yüzden ihracata hazırlanan ürünleri dikkatle hazırlamalıyız" diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Cüceloğlu da, Silifke'nin bir tarım şehri olduğuna işaret ederek, "Bizim erkenci olarak yakalamayı düşündüğümüz ürünler, bizden önce dış pazarda yerini alıyor. Dış ve iç piyasalarda bulunan alıcılar dürüstlük beklediklerini dile getiriyorlar. Bahçesinde ürünlerini ilaçlayan kişi, karşısında bu ürünleri tüketecek kişileri düşünerek ilaçlama yapmalı. İlaç kalıntısı bulunan ürünler yetiştirmemeli. Bizim çiftçimiz kimseyle kıyaslanmayacak kadar çok çalışan bir çiftçidir. Kaliteli
olarak ürettiğimiz ürünlerimizi iyi bir hasat ve ambalajla daha da iyi duruma getirmeliyiz. Çalışkan, zeki bir çiftçi ürettiği ürünle ulusal bir elçi konumundadır" şeklinde konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan ise, taze sebze ve meyve üretiminde en büyük problemin ilaç kalıntısı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Dış piyasalar ihracatı ince eleyip sık dokuyorlar. İlaç kalıntılı ürünün geldiğini ya da ülkelerinde bulunmayan bir zararlının bizim gönderdiğimiz ürünlerle ülkelerine geçtiğini iddia ediyorlar. Barkot sistemi ile bozuk ve kalıntılı ürünün kimden geldiğini öğrenebilir ve tekrar edilmesini engellemiş oluruz. Ürünlerimizi istenilen standartlarda sözleşmeli olarak uygulayıp göndermemiz gerekmekte. Kimyasalları kayıt altına alarak üretilen ürün üzerinde bulunan kimyasalları öğrenebiliriz. Bizlerin
çiftçilerimiz ile diyalog eksiği var, bunu da lider çiftçilerle bir araya gelerek çözeriz. Kaliteli ve düzeyli ihracat yapabilmemiz için ürünlerimizi kayıt altına almamız gerekir. Kalıntı, karantina ve izlenebilirlik, sorunun çözümünde en önemli 3 faktördür."

Toplantıda, Mersin İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Kubilay Derin de çileğin ilaçlanması, hasat edilmesi ve paketlenmesi konularında teknik bilgiler verdi.
Toplantıya; MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, Silifke Kaymakamı Ahmet Beyoğlu ve Atayurt Belediye Başkanı Sedat Yeğiner de katıldı.

En Çok Aranan Haberler