Ankara (AA)- MHP, dünyada yaşanan finansal krizin etkilerini araştırmak üzere oluşturulan komisyonun hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, Hükümete kurumsal, mali piyasalar ve reel sektörle ilgili önerilerde bulunuldu.Raporu hazırlayan milletvekilleri ile TBMM'de basın toplantısı düzenleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, partisinin, ABD'de başlayıp tüm dünyayı etkileyen küresel mali krizin Türkiye'ye olan yansımaları ve krizi önleme çabalarının yakından izlenmesi amacıyla, Ekim ayının başında "Küresel Finans Krizi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu" oluşturduğunu hatırlattı.
Türk ekonomisinde, krizin etkileri şimdilik daha az hissedilmesinde 57. Hükümetin yaptığı yapısal reformların etkili olduğunu belirten Toskay, 57. Hükümet döneminde çıkartılan yasalar ve alınan kararlardan örnekler verdi.Tunca Toskay, MHP'nin, iktidarın sorumsuz yönetim anlayışı sebebiyle vatandaşların gelecekte daha da ağırlaşacak olan krizin doğuracağı kötü sonuçların bedelini ödememesi için, gerekli önlemlerin ivedi bir şekilde alınmasını istediğini belirtti.
Toskay, bu önerilerin bazıları için yasal düzenleme gerektiğini, bunlar için partisinin gerekli desteği vereceğini belirterek, şöyle devam etti:"Ekonomimizi son derece kırılgan hale getiren, cari açığı hızla büyüten, ekonomik politikalara yöneltilen eleştirilere duyarsız kalan Hükümet bu konudaki sorumluluğunu kabul etmelidir."
MHP'li milletvekilleri tarafından hazırlanan raporda, kurumsal öneriler şöyle:
"Türkiye'de Hükümet, TBMM'nin desteğini almak için konuyu Meclise taşımamış, bilgi vermemiş ve katkı talebinde bulunmamıştır. Önümüzdeki zor dönemin aşılmasında TBMM'nin katkısı büyük olacaktır. Hükümet biran önce bu büyük ihmali telafi etmelidir. Bu bağlamda; TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partilerin katıldığı, sürekli çalışan bir kriz komisyonu kurulmalıdır. Gerektiğinde küresel kriz ve Türkiye ekonomisi üzerinde genel görüşme yapılmalıdır. Ekonomik birimler tarafından Türkiye ekonomisi ve kriz ile ilgili güncel bilgilerin TBMM'de bulunan siyasî partilere verilmesi faydalı olacaktır."
Raporda mali piyasalara yönelik önlemlere de yer verildi. Mali piyasalara yönelik, Hükümetin mali disipline kesinlikle uyması gerektiği bildirildi."29 Mart 2009'da yapılacak Yerel Yönetim Seçimleri sebebiyle bütçe disiplininin 2007'de olduğu gibi gevşetilmesi çok olumsuz etkiler doğuracaktır" denilen raporda, kısa ve orta vadede kamuya ek kaynak yaratılması için etkin önlemler alınması istendi.
Raporda, şunlar kaydedildi:"Bu kriz bizlere önemli bir gerçeği hatırlatmış olmalıdır. Ne kadar liberal olursa olsun bir ülkede bankacılık sektörünün bütünüyle özelleştirilmesi ve önemli ölçüde yabancı sermayenin kontrolüne verilmesi son derece yanlıştır. Onun için en azından Ziraat Bankasının özelleştirilmesinden derhal ve kesinlikle vazgeçilmelidir."