HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MHP'nin Meclis Başkanı adayı Yusuf Halaçoğlu

MHP'nin TBMM Başkan adayı Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu oldu.

MHP'nin Meclis Başkanı adayı Yusuf Halaçoğlu

MHP, 7 Haziran seçimleri sonrasında, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu Meclis Başkanlığı'na aday göstermişti.

Milletvekillerinin dün yemin etmesinin ardından, partiler en geç cumartesi gününe kadar Meclis Başkanlığı için adaylarını belirleyecek.

SEÇİM PAZAR GÜNÜ

Meclis Başkanlığı seçimi, yasaya göre, yemin töreninden 5 gün sonra yani pazar günü yapılacak.

367 oy gerektiği için ilk iki turda başkan seçilmesi beklenmiyor. 276 oyun gerektiği 3. turda ise 317 vekile sahip AK Parti adayının seçilmesine kesin gözle bakılıyor.

AK PARTİ'DE KAHRAMAN, CHP'DE KESİCİ VE BİLGEHAN

CHP'nin adayı ise yarın yapılacak kapalı grup toplantısında netleşecek.

CHP'de ilhan kesici ya da Gülsün Bilgehan'ın aday olarak gösterilmesi bekleniyor..

SEÇİM HÜKÜMETİNİ TEKLİFİNİ REDDETMİŞTİ

Davutoğlu'ndan teklif alan CHP'li Gülsün Bilgehan yaptığı kısa açıklamada, "CHP'nin ilkeleri doğrultusunda, mevcut siyasi şartlarda, önerilen görevi kabul etmediğimi, saygılarımla bildiririm" dedi.

Meclis Başkanlığı için AK Parti'de İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman öne çıkarken, CHP kulislerinde ise İlhan Kesici ile Gülsün Bİlgehan'ın isimleri konuşuluyor.

HDP'nin ise adayını cumartesi günü açıklaması bekleniyor.

Yusuf Halaçoğlu kimdir?

Adana'nın Kozan ilçesinde, 10 Mayıs 1949 tarihinde doğdu. 1967'de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünden Fırka-i İslâhiye ve Kozan isimli lisans tezini hazırlayarak mezun oldu

1974 yılında, mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi'nde Yeniçağ Tarihi Kürsüsü asistanı oldu.1978 yılında XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskân Siyaseti adlı doktora tezi ile doktor oldu. 1982'de yardımcı doçentliğe, Nisan 1983'te ise Osmanlı İmparatorluğu'nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükseldi. 1983-84 öğretim döneminde bir yıl süreyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 41. maddesi uyarınca Elâzığ'da Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yaptı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümüne geçti. 20 Mart 1989'da XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar'da Bazı Osmanlı Şehirleri konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükseldi. Aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi.

1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığına tayin edildi, 17 Aralık 1990'da ise genel müdür yardımcılığına getirildi. Bu sırada, Osmanlı Arşivi'nin otomasyonunu başlattı. Bu görevinden 2 Mart 1992'de istifa etti ve Marmara Üniversitesi'ndeki görevine döndü. 26 Ağustos 1992 tarihinde rektör yardımcısı oldu. 23 Ekim 1992'de rektör vekili ve Kasım 1992'de tekrar rektör yardımcılığında bulundu. Bu görevini sürdürürken 21 Eylül 1993'te Türk Tarih Kurumu Başkanlığına getirildi. 23 Temmuz 2008'de, hâlen sürdürdüğü Gazi Üniversitesi'ndeki asli görevine iade edilmek üzere görevden alındı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler