İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6'in, ilk 40 yılını anlatan kitap piyasaya çıktı.
MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949 (MI6: Gizli Haber Alma Servisi'nin Tarihi 1909-1949) adlı kitabın yazarı Profesör Keith Jeffery'e, servisin ilk 40 yılına ilişkin tüm arşivlerine erişim imkanı verilmişti.
Kuzey İrlanda'nın Belfast kentindeki Queen's Üniversitesi'nden Profesör Keith Jeffery, kendisine sunulan arşiv belgelerini tarihçiler açısından "Alaaddin'in Altın Mağarası" olarak nitelendirdi.
Keith Jeffery, çalışmalarına yönelik tek sınırlamanın, ülkesine ihanet eden bazı İngiliz ajanarının adlarının açıklanmaması olduğunu söyledi.
'Utandırma Operasyonu' da kitapta anlatılıyor Jeffery'nin kitabı, MI6'in İkinci Dünya savaşı sonrası o dönem İngiliz mandası olan Filistin'e giden ve Yahudi mültecileri taşıyan gemileri sabote etmeye yönelik operasyonlarına yönelik bilgiler de içeriyor.
Kitapta, Operation Embarrass (Utandırma Operasyonu) ile Yahudilerin caydırılması için İtalya limanlarındaki bazı gemilerin MI6 ajanlarınca imha edildikleri belirtiliyor.
Kitapta anlatılan diğer olaylar arasında, MI6'ın 1930'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki aktif casusluk faaliyetleri ve İkinci Dünya Savaşı'nın dönüm noktalarından 1944'teki Normandiya Çıkarması öncesi suikastle öldürülebilecek bazı Nazi liderlerinin listesinin çıkarılması da var.
Ancak suikast planlarından, çok riskli oldukları ve kanlı isyanlara yol açabilecekleri gerekçesiyle vazgeçildiği aktarılıyor.
Yazar Profesör Keith Jeffery'e göre, özellikle ünlü James Bond filmlerinde yansıtılanın aksine MI6 ajanlarının "öldürme lisansı" da bulunmuyor.
Gerçek James Bondlar ise yazarın ifadesiyle, James Bond karakterinden "çok daha ilginç" kişiler.