Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.

Detaylı Bilgi Kabul Et

HABER

Mide Bulantısı: Neden olur, nasıl geçer?

Hücreler, en ufak solunum olayında bile enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacın ise büyük bir çoğunluğu dışarıdan alınan besinlerle karşılanır. Bu besinler önce ağızda fiziksel sindirime uğrar. Daha sonrasında ise yemek borusuyla birlikte mideye doğru yol alır ve burada da bir sindirim gerçekleşir.

Mide Bulantısı: Neden olur, nasıl geçer?

Midedeki sindirim ikiye ayrılır; fiziksel ve kimyasal. Midenin kasılıp açılmasıyla birlikte salgılanan sıvı sayesinde sindirim gerçekleşir. Bu açıdan mide hayati önem taşıyan bir organdır. Midede yaşanacak herhangi bir aksaklık sindirim sistemi başta olmak üzere vücudun birçok sisteminin zarar görmesine ve hayati fonksiyonların aksamasına neden olur. Bu aksaklıkların ortaya çıkardığı semptomlardan en sık karşılaşılanı ise mide bulantısı. Bulantının pek çok farklı sebebi olabilir. Aynı şekilde tedavi yöntemleri de oldukça fazladır ancak öncelikle bulantıya sebep olan durumun araştırılması ve doğru teşhisin koyulması gerekir. Tedavi yöntemi de teşhis aşamasında elde edilecek bulgulara göre şekillendirilir.

Mide Bulantısı Neden Olur?

1. Gribal enfeksiyonlar

iStock-974784580

Bulaşıcı gribal enfeksiyonlar birtakım belirtilerin yaşanmasına neden olur. Mide bulantısı da bu belirtilerden biridir. Enfeksiyonlar vücudun hormonal dengesiyle birlikte birçok fonksiyonu olumsuz yönde etkiler. Özellikle vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaba neden olan hastalıklar yaşanması halinde vücut iltihabın dışarı atılması için her zamankinden fazla hassaslaşır, bu durum da mide bulantısına sebep olur.

2. Gıda zehirlenmesi

Zehirlenmeler genelde tarihi geçmiş besinler yüzünden veya sağlıksız beslenme alışkanlıkları sebebiyle ortaya çıkar. Vücut, kendine uygun bulmadığı yabancı bir madde ya da organizmayla karşılaştığında bunu dışarı atmak ister. Midede gerçekleşen bu işlem esnasında yapılan kasılma hareketleri bir süre sonra bulantıya neden olarak kusmaya yol açabilir. Zehirlenme halinde bilindiği üzere seri bir şekilde kusma ya da ishal gözlemlenir. Mide bulantısı halsizlik gibi belirtilerle de kendini gösterir ve beden yorgun düşer. Uzman tarafından müdahale edilmesi gereken bir konudur.

3. Ülser

iStock-635676366

Mideyle ilgili en sık yaşanan rahatsızlıklardan biri olan ülser; mide yapısına uygun olan asidin, mide kapakçığının açılmasıyla birlikte geri doğru kaçmasına neden olur. Bu da midede ciddi bir hareketlenmeye, dolayısıyla bulantıya sebebiyet verir. Midenin kasılıp gevşeme hareketleri seri bir şekilde gerçekleştiğinde mide bulantısı yaşanır.

4. Hamilelik

iStock-1213687410

Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan mide bulantısı genelde ilk aylarda görülür. İlerleyen süreçte hormonların dengeye oturmasıyla birlikte bulantı şikayetleri de kendiliğinden geçer. Görülen belirtiye uygun bir tedavi yoktur. Zaten hamilelik döneminde alınacak herhangi bir kimyasal ilaç hem anne adayına hem de bebeğe zarar verebilir. Hamilelik döneminde yaşanan mide bulantılarının sürecin bir parçası olduğunun bilincinde olunmalı, buna göre davranılmalıdır. Bu dönemde sürekli bulantısı ama kusamama durumu da sıklıkla yaşanır.

5. Stres

iStock-1162338229

Stresin fiziksel etkilerinin rastlanıldığı organlardan biri de midedir. Ruh hali genel olarak mideden gelişen reaksiyonlarla belli olur. Stresli, kaygılı bir anda söylenen "mideme kramplar girdi" sözü de buradan gelir. Stresin ruh halini yoğun olarak etki altına aldığı zamanlarda mide bulantıları yaşanması normaldir.

6. Asitli içecekler

Midenin yapısını bozan ve salgısının nötrlüğünü etkileyen asitli içecekler fazla tüketildiği zaman mideye zarar verir. Mideyi saran hücreler de bu asitli içeceklerden nasibini alarak zedelenir ve mide rahatsızlıklarına yol açar. Genelde aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besinler tüketildiğinde de aynı etki yaşanır.

Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

1. Mide yıkanması

Bu tedavi şekli genelde zehirlenme gibi ciddi bir reaksiyon sonucunda tercih edilir. Mide bulantılarını kusma eylemi takip etmişse genelde midenin yıkanmasına gereksinim duyulmaz. Ancak dışarı atılamayan toksin maddelerin iç organlara zarar vermemesi adına mide yıkama yöntemine başvurulur. Vücut istenmeyen besinler, zararlı organizmalardan arındırılır.

2. İlaçlar

iStock-1031014554

Mide yıkanması aniden gelişen bir zehirlenme olayı sonucunda uygulanır. Ancak devamında ilaç kullanılıp kullanılmayacağına uzman doktor karar verir. Belirtilerin iki günden fazla sürmesi halinde doktorun bu duruma karşı bir muayene gerçekleştirmesi gerekir. Bu süreçte doktorun önermiş olduğu mideyi rahatlatacak ilaçlar düzenli olarak kullanıldığı takdirde kısa süre içerisinde iyileşme görülebilir.

3. Şuruplar

Midenin rahatlamasına yardımcı olan şuruplar vardır. Bu şuruplar genelde tedavinin bir parçasıdır ancak tek başlarına iyileşme göstermeye yardımcı olamaz. Sadece o an yaşanan belirtilerin minimum seviyeye inmesini sağlar. Sorunun ortadan kalkması şurupla beraber uygulanacak tedavi şekliyle gerçekleşir.

4. Ameliyat

iStock-185269118

Şayet midede yaşanan bir problem bulantı, kusma gibi reaksiyonlara sebep oluyorsa en kısa içerisinde bir uzmana danışılmalıdır. Bu şikayetler genelde ilaç tedavisine yanıt verir ancak kimi ağır hastalıklarda problem cerrahi müdahaleyle çözülür. Örneğin ülser gibi hastalıklar için bu yönteme başvurulabilir.

Mide Bulantısı ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

  • Mideniz bulanmadan önce bir ateşlenme hali yaşarsınız ve aniden sıcaklık basar. Ferah ve temiz havalı ortamlarda bulunmanız bulantının şiddetini azaltır. Bu yüzden olabildiğince bulunduğunuz ortamı havalandırmaya özen gösterin.
  • Midede yaşanan bulantı ve devamında görülen kusmaya yönelik bazı doğal yöntemler de bulunur. Nanenin ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisi sayesinde midenizdeki bulantı kısa süre içerisinde geçer. Eğer nane çayı içemiyorsanız bunun yerine papatya çayı da tüketebilirsiniz.
  • Midenin sindirimine uygun olmayan gıdalardan da uzak durmanız gerekir. Özellikle yağlı ve kızartılmış ürünleri olabildiğince az tüketmeye ve asitli içeceklerden de uzak durmaya özen gösterin.
  • Midenin salgısının az olması da bu soruna neden olacağı için günlük olarak içmeniz gereken su miktarını da aksatmamaya özen gösterin. Bu aynı zamanda toksin maddeyi dışarı atmanıza yardımcı olarak daha da rahatlamanızı sağlar.
  • Midenin birden çok fazla sindirmesi gereken besinle karşılaşması da buna yol açacağı için yeme alışkanlığınızı da değiştirmeniz gerekebilir. Olabildiğince az ancak sık yememeye özen gösterin. Bu hem sindirimi hem de boşaltımı kolaylaştırır.
  • Yemekten sonra yatmanız da midenin bulanmasına neden olabilir. Çünkü yatar pozisyonda iken genelde hayati fonksiyonlar olabildiğince minimum seviyeye iner ve sindirim de bununla beraber yavaşlar. Mide dolu iken sindirimin yavaşlaması da bazı reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle mide asidinin geriye doğru kaçması, en sık karşılaşılan sorunların başında gelir.

En Çok Aranan Haberler