HABER

Mısır'da Anayasa Mahkemesi Mursi'nin çağrısını değerlendiriyor

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Parlamento'nun yeniden toplanması yönündeki çağrısı Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde.

Mısır’da geçen ay parlamentoyu fesheden Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Parlamento’nun yeniden toplanma çağrısını değerlendiriyor.

Askeri ve adli yetkililerin olağanüstü görüşmeler için bir araya geldiği ancak herhangi bir eylem kararı almadığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yeni bir seçim yapılıncaya kadar Parlamento’nun yeniden toplanması gerektiğini söylemişti.

Güvenlik güçleri, Parlamento binasının etrafını çevreledi.

Milletvekillerinin ne zaman ve nasıl toplanacağı netlik kazanmadı.

Kahire’deki BBC muhabiri Jon Leyne’ye göre, Parlamento binasına girmek isteyen milletvekillerinin önce polis ve ordu birliklerinin engelini aşması gerekiyor veya başka bir yerde toplanması gerekiyor.

Yasama yetkisini elinde bulunduran Mısır Yüksek Askeri Konsey (YAK), Cumhurbaşkanı Mursi’nin, Pazar günü Parlamento’nun toplanması yönündeki hükmünün hemen ardından olağanüstü toplanmıştı.

Ordu, geçen ay, siyasi parti üyelerinin bağımsız adaylara ayrılan sandalyelerin dağılımına yönelik itirazı sonrası Parlamento’yu feshetme kararı almıştı.

Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarına son veren halk ayaklanmasının ardından idare YAK’a geçmişti.

Hükümet karşıtları, YAK’ın yönetime geçmesinden önce memnuniyet duysa da, askeri yetkilileri iktidarı devretmeye yanaşmamakla suçlayan eylemciler YAK’a tepki göstermeye başladı.

Mursi, ülkede geçen ay yapılan ilk demokratik seçimlerde birinci gelmiş, ordu da idareyi 30 Haziran’da yeni cumhurbaşkanına devretmişti.

Ancak ordu, idareyi devretmeden önce kendine geniş yetkiler tanıdı.

Ordu yaptığı anayasa değişiklikleriyle, Cumhurbaşkanı’nın ordu üzerindeki etkisini azalttı, komutanlara yasama gücü verdi ve orduya yeni anayasayı veto etme hakkı tanıdı ancak bu karar henüz onaylanmadı.

Cumhurbaşkanı Mursi, Pazar günü yayımladığı kararnamede yeni genel seçimlerin, anayasanın referandumla oylanmasından sonra 60 gün içinde yapılması gerektiğini belirtti.

Müslüman Kardeşler, Parlamento’nun feshedilmesi kararına karşı çıkmıştı.

Ancak uzmanlar, cumhurbaşkanının Parlamento’yu yeniden bir araya getirme yetkisinin olmayabileceğini ifade etti.

En Çok Aranan Haberler