Mısır'da Hüsnü Mübarek'ten sonraki ilk cumhurbaşkanını belirleyecek olan seçimlerin ikinci turu için dün başlayan oylama, bugün de sürüyor.
Seçimde Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi ile Mübarek döneminin son başbakanı Ahmed Şefik yarışıyor. 30 yıl iktidarda kalan Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra yönetimi devralan Konsey, 30 Haziran'a kadar, idareyi yeni seçilecek cumhurbaşkanına teslim edeceğini belirtmişti.
Seçimler Anayasa Mahkemesi'nin Perşembe günü meclisi feshetme kararının yarattığı gergin ortamda gerçekleşiyor. Karar Mübarek döneminde atanmış olan yargıçlar tarafından alınmıştı.
Müslüman Kardeşler, mahkeme kararını "yasalara aykırı ve demokrasiye yönelik bir darbe" olarak niteledi. Müslüman Kardeşler, iktidardaki Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin dün, mevcut meclisi geçersiz ilan etmesi ardından, Mısır halkını "devrimi korumaya" çağırdı.
Meclisin meşruluğu konusunda doğan tartışma, askeri konseyin yeniden güçlenmeye çalıştığı ve geçen yılki gösteriler sırasında talep edilen demokratik değişime direndiği kaygılarını yeniden ortaya çıkardı.
Gözlemciler, geçen yılki ayaklanmaya katılan birçok kişinin, iki cumhurbaşkanı adayını da desteklemediğini belirterek boykot ve boş oy verme çağrılarının yapıldığına dikkat çekiyor. Bu nedenle oy kullanma merkezlerinde, ilk turda olduğu gibi ya da geçen yıl yapılan parlamento seçimlerindeki kadar uzun kuyruklar görülmediği belirtiliyor.
BBC Kahire muhabiri Jon Leyne, dünkü oylama sırasında, özellikle genç seçmenlerin yokluğunun dikkat çektiğini aktarıyor.
Kahire'nin İmbaba semtinde esnaflık yapan Nebil Abdülfetah adlı bir Mısırlı seçmen Associated Press ajansına "Devrimi bizden çaldılar." dedi.
Şefik'e oy vereceğini belirten Abdülfetah, "Çünkü istersek ondan kolayca kurtulabiliriz. Ama iktidara gelirlerse Müslüman Kardeşler'den kurtulamayız" diye devam etti.
Müslüman Kardeşler'in seçimden önce kurduğu, Mursi liderliğindeki Özgürlük ve Adalet Partisi, seçimlerde 235 milletvekilliği kazanmıştı.
Bu milletvekillerinin 100 kadarının bağımsızların yerine seçildiği belirtiliyor. Aşırı muhafazakâr Selefi Nur Partisi de bağımsızlar için ayrılan sandalyelerde benzer oranda bir başarı elde etmişti.
Mısır Meclisi, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nce derhal feshedilirse yeni seçilen cumhurbaşkanı parlamento olmaksızın göreve başlayacak ve yetkilerini tanımlayan bir anayasa olmayacak.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda sosyal adaleti sağlayacağını söyleyen Muhammed Mursi, yüzde 24,8; 'askerlerin gayriresmî adayı' olarak görülen Ahmed Şefik de, yüzde 23,7 oranında oy almıştı.