Mısır'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı açıklanan, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursî ulusal birlik çağrısı yaptı.
Mısır'ın demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk lideri olarak nitelenen Mursi bütün Mısırlıların cumhurbaşkanı olacağını söyledi.
İslamcı aday geçen hafta yapılan ve eski başbakanlardan Ahmed Şefik'le yarıştığı seçimlerde oyların yüzde 51.73'ünü alarak cumhurbaşkanlığına seçilmişti.
Seçimleri Mursi'nin kazandığının açıklanması Tahrir meydanında toplanan Müslüman Kardeşler destekçilerinin akşam saatlerinden gece geç saatlere kadar coşkulu kutlamalarıyla karşılanırken, göstericilerin sloganları arasında en çok öne çıkan ''Kahrolsun askeri rejim'' oldu.
Televizyonlardan halka seslenen Mursi ise öncelikle Hüsnü Mübarek'in devrildiği halk ayaklanmasında hayatlarını kaybedenleri de andığı konuşmasında '''şehitlerin dökülen kanları'' olmasaydı kendisinin de seçilmiş olamayacağını söyledi.
Mursi, ''devrim devam ediyor ve devrimin hedeflerinin tamamı gerçekleştirilene kadar da devam edecek. Bu yürüyüşü birlikte tamamlayacağız, insanlar yeterince sabrettiler'' dedi.
Mısır halkına birliği güçlendirmeleri çağrısında bulunan Mursi, nerede bulunurlarsa bulunsunlar bütün Mısırılıların cumhurbaşkanı olacağını kaydederken, ordunun rolünü de övdü.
Mursi, sonuçların açıklanmasının ardından Müslüman Kardeşler'deki bütün görevlerinden istifa etti.
Mursi'nin istifa ettiği görevler arasında hareketin siyasi partisi Özgürlük ve Adalet Partisi liderliği de var.
Mursi'yi kutlayanlar arasında ilk sırada askeri konseyin lideri Mareşal Hüseyin Tantavi'nin de bulunduğu bildirildi.
Seçim sonuçlarının geçen perşembe günü duyurulması bekleniyordu. Fakat ikinci tura kalan her iki adayın da itirazlarını değerlendirmek için daha çok zamana ihtiyacı olduğunu söyleyen seçim komisyonu, sonuçların açıklanmasını pazar gününe kadar erteledi.
Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Sultan, kendilerine iletilen toplam 466 şikayetten bazılarını haklı bulduklarını, fakat bunların seçimin sonucunu etkilemediğini açıkladı. Mursi'nin zaferi, Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda toplanan Müslüman Kardeşler taraftarları arasında büyük sevinç gösterisiyle karşılandı. Göstericiler günlerdir Tahrir Meydanı'nda, Mübarek sonrası yönetimi devralan Askeri Konsey'i protesto etmek amacıyla kamp kurmuş bulunuyor. Müslüman Kardeşler, Askeri Konsey'in yakın zaman içinde açıkladığı bir dizi kararın cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtladığını ve ordunun iktidardaki gücünü pekiştirmeyi amaçladığını söylüyor. Askeri Konsey'in 13 Haziran tarihinde geçirdiği karar, yeni bir anayasa oluşturulana kadar sivillerin askerler tarafından tutuklanarak askeri mahkemelerde yargılanmasının önüne açıyor. Askeri Konsey, bundan dört gün sonra cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda sandıkların kapanmasına yakın, yasama yetkisini geçici olarak tamamen üzerine aldığını ve parlamentonun feshedildiğini açıkladı. Yeni anayasanın yazılımında rollerini güçlendiren generaller ayrıca Mısır ordusunun sivil kurumların kontrolünden muaf tutulmasına karar verdi. Bunun ardından geçen pazartesi günü ise Askeri Konsey Başkanı Hüseyin Tantavi, yeniden oluşturulan Ulusal Savunma Konseyi'ni hayata geçirildiğini duyurarak generalleri Mısır'ın ulusal güvenlik politikasının başına geçirmiş oldu. Askeri Konsey'i eleştiren çevreler, bu adımların bir darbe anlamına geldiğini belirtiyor. Mısırlı generaller ise ülkenin içinde bulunduğu karışıklık karşısında bu kararları almak zorunda olduklarını savunuyorlar.