HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mursi'den Etiyopya'ya savaş tehdidi

Afrika kıtasındaki su paylaşım savaşı Mısır ile Etiyopya'yı karşı karşıya getirdi.

Mursi'den Etiyopya'ya savaş tehdidi

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dün Nil nehri suları için düzenlenen halka açık konferansta konuştu. Nil nehri üzerine baraj inşa eden Etiyopya'yı savaşla tehdit eden Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "Nil'in tek bir damlası eksilirse, kanlarımız bunun için alternatiftir" dedi.

"Mısır halkı, herşeye sabreder. Ancak haklarını, güvenliğini ve can damarını tehdit eden olay karşısında sabretmez" diyen Cumhurbaşkanı Mursi, ülkesinin savaş çığırtkanlığı yapmadığını ancak su güvenliğine zarar verecek hiç bir olaya da izin vermeyeceğini söyledi.

Nil sularının paylaşımı konusunda yapılan son görüşmelerin Sudan, Etiyopya ve Mısır'ı birbirlerine daha da yaklaştırdığını iddia eden Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Nil suları nedeniyle bu iki ülkeyle ortak sayıldıklarını söyledi. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi konuşmasında siyasetçileri ve yetkilileri ülkenin ulusal çıkarlarını gözetmek ve su güvenliğini sağlamak için çalışmaya davet etti.

NEHRİN YATAĞI DEĞİŞTİRİLİYOR

Etiyopya, Hedasi Barajı'nın inşası öncesi Nil nehrinin kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağının değiştirilmesi çalışmalarına başladıklarını ilan etmişti. Mısır ve Sudan, Etiyopya'nın bu girişimine karşı çıkmıştı. Hedasi Barajı'nin devreye girmesiyle Mısır, Nil'deki suyun yüzde 20'sini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Afrika kıtasında en büyük sorunlardan biri su yetersizliği. Nil havzasında 11 ülke bu suya muhtaç. Etiyopya'nın barajının inşasıyla Mısır, Nil'deki suyun yüzde 20'sini kaybedebilir.

10 ÜLKE BU SUYA MUHTAÇ

Nil Nehri havzası 2.9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10'unu oluşturuyor. Havza ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor.

ASLAN PAYI MISIR ALIYOR

Etiyopya'nın inşa ettiği Hedasi Barajı, Nil'in, Mavi Nil kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri'nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan da 18.5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke konumunda bulunuyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler