HABER

MÜSİAD önerisini Çiçek'e sundu

Çiçek, yeni anayasa yapımına katkı sunmak isteyen, ''bu anayasa konusunda benim de sözüm var'' diyen anayasal kuruluşların ve özellikle üniversitelerin zamanı iyi kullanmaları gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve beraberindeki heyeti kabul etti. Çiçek'e, hazırladıkları yeni anayasa önerisini sunan Vardan, yeni anayasa yapma sürecinde artık konuşmak yerine fiiliyata geçmenin daha doğru olduğunu düşündüklerini anlattı.

Bu nedenle yeni anayasa önerisi hazırladıklarını belirten Vardan, ''Bu bizim değil, aslında hepimizin anayasası olabilecek bir çalışma. Çalışmanın katkı sağlayacağını umut ediyoruz'' dedi.

MÜSİAD'a yaptığı çalışmadan dolayı teşekkür eden Cemil Çiçek, MÜSİAD'ın, kurulduğu günden beri toplumsal sorunlara karşı büyük hassasiyeti olan, çözüm konusunda çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Çiçek, daha önce anayasada yapılan kısmi değişikliklerde de MÜSİAD'ın önemli katkılar verdiğini ifade etti.

Hedeflerinin anayasa yazmak değil, yeni bir anayasa yapmak olduğunu belirten Çiçek, ''Yapmak söz konusu olunca, sınırlı sayıda heyetin hazırlayacağı bir taslak metni kamuoyuna usulen sunup sonra 'yeni bir anayasa yaptık' demek yerine, daha işin başlangıcında vatandaşlarımızın, onun adına hareket eden meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, bireylerin yeni anayasada ne görmek istiyorsa, nasıl bir anayasa istiyorsa, bunun en önce kendisinin söylemesi lazım'' diye konuştu.

-''Zamanı iyi kullanmalıyız''

Anayasa yapım sürecinde, vatandaşın ne istediğine öncelik verdiklerini anlatan Çiçek, anayasanın, toplumun kendi devletinden beklentisi anlamına geldiğini söyledi. Bu nedenle sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve Mecliste temsil edilmeyen siyasi partileri dinleyerek yola çıktıklarını hatırlatan Çiçek, ''En önde görüş bildirenlerin başında MÜSİAD geliyor. Üstelik kapsamlı da bir çalışma yapmışlar. Önümüzdeki yazılım sürecinde bu görüşlerden istifade edeceğiz. Kaldı ki zaten o süreçte de bu kuruluşlardan beklentilerimiz var. Zaten bu görüşlerin ışığında bir taslak metin hazırlandığında, ikinci defa kamuoyunun müzakeresine sunulacaktır. Sonra bir defa daha değerlendirme yapılacak sonra teklif haline getirilip komisyon ve Genel Kurulda görüşülecek'' diye konuştu.

Şimdiye kadar görüş bildirmeyen anayasal kuruluşlara, üniversitelere değinen Çiçek, şunları söyledi:

''Şu ana kadar bir Turgut Özal Üniversitesi görüşlerini ortaya koydu. 15 Aralıkta da Sabancı Üniversitesi gelecek. Demek ki 165 üniversiteden şu ana kadar iki üniversite görüş bildirmiş oluyor. Geriye 163 üniversite kaldı. Sonra da 'bu işler ağır gidiyor' diyenler varsa, bilsinler ki bu ağır gidiş komisyondan, bizden kaynaklanmıyor. Eğer, 'bizi katmadan siz bir taslak yapın biz bakarız' deniliyorsa, o da ayrı bir olay. Ama biz katılacağız diyorlarsa, işi fazla geciktirmemeleri lazım. Çünkü, 30 yıldır tartışılan bir konu daha bir 30 ay Türkiye'nin gündeminde kalmamalıdır.

Öyle ya da böyle, bunu sonlandırmamız gerekiyor. Zaten hedef olarak da açıkladık ki '2012 yılı sonuna kadar bu işe biz şekil vermeye çalışıyoruz, bitirmeyi hedefliyoruz' dedik. Ondan sonraki geçen her gün, bu iş açısında zorluklar karşımıza çıkabilir. Çünkü, arka arkaya 3 tane seçim yapılacak bu 4 yılık sürede. Benim Başkanı olduğum Meclis 4 yılık. Bunun 6 ayı geçti geriye kaldı 3,5 sene. Bu süre içinde de 3 seçim olduğuna göre demek ki çok da fazla zamanımız yok. Aceleye getirmek istemiyoruz ama zamanı da verimli kullanmamız lazım.

'Bu anayasa konusunda benim de sözüm var, benim de katkım olsun' diyecekler varsa zamanı iyi kullanmaları gerekiyor. Aksi halde, onlar görüş bildirmezlerse, zaten, 'bu Meclis anayasa yapamaz, komisyon bir şey yapamaz' tarzında şimdiden işin olumsuz tarafından çekiştirmeye başlayanlar var. Bunun sorumlusu biz değiliz. Çünkü, biz düzenli toplantılarımızı yapıyoruz. Şu ana kadar bu işi bütün gerginliğe, sıkıntıya rağmen iyi götürdüğümüzü düşünüyorum.''

AA

En Çok Aranan Haberler