Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Temel Yeşilyurt, İslam inancına mensup kişiler tarafından kesilen kurbanın Müslüman olmayanlara da da bağışlanabileceğini söyledi.
Yeşilyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanın toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutan, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkısı olan bir ibadet olduğunu ve maddi durumu iyi olan Müslümanlar tarafından yapılabildiğini ifade etti.
Özellikle et alma imkanı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda kurban ibadetinin hikmetinin çok daha iyi anlaşılabildiğine dikkati çeken Yeşilyurt, "Kurban ibadeti, zengine malını Allah'ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığı kazandırır, cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur" diye konuştu.
Yeşilyurt, kurban ibadetinin Hanefi Mezhebine göre vacip olduğunu ve maddi durumu yerindeki her Müslümanın kurban kesmesi gerektiğini belirterek, kesilen hayvanın etinin de israf edilmemesi konusunda çok hassas davranılması gerektiğini vurguladı.
- İnancına değil ihtiyaç durumuna bakılmalı
Kurban etlerinin dağıtılmasında Hz. Peygamberden günümüze kadar devam eden bir gelenek olduğunu dile getiren Yeşilyurt, şunları kaydetti: "Buna göre kurban etinin bir kısmı aileye ayrılır bir kısmı yakın komşu ve akrabalara, bir kısmı da fakir ve yoksullara dağıtılır. Kurban eti dağıtılacak kişilerde Müslüman olma şartı aranmaz. İhtiyaç sahibi olması yeterlidir. İnançları farklı olmasına rağmen savaş nedeniyle yurtlarını terk eden, sahipsiz, kimsesiz kalan insanlara da bağış yapılabilir. Bunun en bariz örneğini ülkemize sığınan yezidiler oluşturuyor. Kurban bayramında onları da unutmayalım, açlığa ve dolayısıyla ölüme terk etmeyelim. Müslüman olmayanlara da kurban bağışı yapılabilir. Bayramda kişinin inancına değil, ihtiyaç durumuna bakalım."
Kurban kesen birisinin fakir komşusundan birisine et verirken diğerine Müslüman olmadığı için et vermemesinin hem dinen hem de edeben yanlış bir davranış olacağını ifade eden Yeşilyurt, "Bunun tarihte de örnekleri var. Hanefi Mezhebi'nin kurucusu Ebu Hanife, ne yiyorsa gayrimüslim komşularına da göndermiş ikram etmiştir. Komşuluk hakkı konusunda hiçbir şeyi ihmal etmemiştir" şeklinde konuştu. (AA)