HABER

'Musul Barajı her an yıkılabilir'

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği, Musul Barajı'nın çökme riskinin çok ciddi olduğunu söyleyerek, bölgede yaşayanların tahliyeye hazırlıklı olmasını istedi. Büyükelçilik 1,47 milyon kişinin risk altında olduğu uyarısında bulundu.

'Musul Barajı her an yıkılabilir'

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği, Musul Barajı'nın çökme riskinin çok ciddi olduğunu söyleyerek, bölgede yaşayanların tahliyeye hazırlıklı olmasını istedi.

Barajın onarımı, 2014'te kısa bir süreliğine IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından ertelenmişti.

Amerikan Büyükelçiliği'nden Pazar günü yapılan açıklamaya göre baraj patlarsa Dicle Nehri boyunda yaşayan 500 bin ila 1 buçuk milyon insanın hayatı tehlikeye girebilir.

1984'te tamamlanan Musul Barajı'nın yapımında kullanılan alçı taşı, barajın güvenliği için büyük risk oluşturuyor. Su alçı taşını zamanla aşındırıyor.

Erozyonu durdurabilmek için barajın tabanına delikler açılıp bu deliklerin çimento harcı ile doldurulması gerekiyor.

ABD Büyükelçiliği'nin açıklamasında, barajın ne zaman yıkılabileceğine dair kesin bir tahminde bulunulmadı ancak "Alınabilecek birçok önlemin yanında bölgenin hızlı bir şekilde tahliye edilmesinin olası bir patlama durumunda en etkili önlem olduğunun altını çizmek isteriz" dendi.

Irak'ın en büyük barajı olan Musul Barajı 12 milyar metreküp su tutuyor.

İZLEYİN: IRAK'TAKİ 'SAATLİ BOMBA' MUSUL BARAJI**'Musul 21 metre su altında kalabilir'**

Irak Başbakanı ise gerekli önlemlerin alındığını ve ABD'nin açıkladığı gibi bir durumla karşılaşılması olasılığının çok düşük olduğunu söyledi.

IŞİD barajı sadece 11 gün elinde tutabildi ancak çoğu görevli o sırada terk ettikleri baraja bir daha geri dönmedi. Musul kenti ise Haziran 2014'ten bu yana IŞİD kontrolünde.

Bazı tahminlere göre barajın yıkılması durumunda kent 4 saat içinde 21 metre su altında kalabilir.

ABD Büyükelçiliği'nin hazırladığı rapora göre can kaybını önlenmesi için Dicle Nehri boyunda 482 kilometrelik bir alanın boşaltılması gerekiyor.

Musul kentinde yaşayanlar da hayatta kalabilmek için Dicle kıyısından 6.5 km içeriye taşınmalı.

Baraj yıkılırsa suyun başkent Bağdat'ta da, havaalanı da dahil olmak üzere, bazı bölgeleri etkileyebileceği, suyun geri çekilmesinin aylar alabileceği belirtiliyor.

Böyle bir facianın yaşanması durumunda etkilenecek yerlerin büyük kısmının IŞİD kontrolü altında olduğu, bunun da bölge halkının tahliyesini zorlaştıracağı vurgulanıyor.

ABD Büyükelçiliği, Irak Başbakanı Haydar el Abadi'nin, Musul Barajı'nın onarımı için İtalyan mühendislik firması Trevi Group ile anlaşmasını olumlu karşıladıklarını açıkladı.

18 ay sürmesi planlanan onarım boyunca barajın güvenliğini 450 İtalyan askerin koruması planlanıyor.

En Çok Aranan Haberler