HABER

"Müzakere tarihi ertelenemez"

ANKARA (İHA) - Dışişler Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Aralık 2004'de Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini beklediklerini belirterek, "Müzakere tarihi daha fazla ertelenmemelidir" dedi.

Gül, AB'ye üye ve 1 Mayıs'tan itibaren üyeliği başlayacak ülkelerle adaylık süreci süren bazı ülkelerin büyükelçilerine Hilton Oteli'nde bir öğle yemeği verdi. Basına kapalı olarak gerçekleşen öğle yemeğinde Gül, büyükelçilere hitaben bir konuşma yaptı. Gül, konuşmasında AB Dönem Başkanlığı'nın İrlanda'ya geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, büyükelçi nezdinde İrlanda'ya başarılar diledi. Gül, Türkiye'nin AB'ne üyelik için çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, İrlanda'nın başkanlığında bu hazırlıklara ilişkin 2004 yılının başında hızlı bir başlangıç yaptıklarını ifade etti. Gül, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'in geçen hafta Ankara'ya yaptığı ziyarete atıfta bulunarak, ziyarette sözkonusu görüşmelerde, Türkiye'nin attığı adımların en ince detaylarının ele alındığını söyledi. Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için uyulması gerekli olan Kopenhang siyasi kriterlerine yönelik çalışmalar hakkında büyükelçilere bilgi veren Gül, bu kapsamda çalışmaların hala sürdürüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin 'ev ödevi'ni yaptığını kaydeden Gül, Türkiye'nin AB'ye uyum konusunda neler yapması gerektiğinin farkında olduğunu bildirdi. Gül, geçen yıl yayınlanan strateji belgesine ilişkin bazı reformların zaman alacağını ifade ederek, değişikliklerin yapılması için her türlü gayretin sarf edildiğini bildirdi. Gül, Aralık ayında Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin birlik ve geleceğe yönelik ilişkisi açısından önemli kararlar almasını beklediklerini belirterek, Türkiye'ye Aralık ayında müzakere için bir tarih verilmesinin beklendiğini bildirdi. Gül, müzakere tarihi verilmesinin daha fazla ertelenemeyeceğini ifade ederek, 1989'dan berii Türkiye'nin üyeliğinin çeşitli sebeblerle yeterince ertelendiğini söyledi. Gül, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin üyeliğine ilişkin sadece Kopenhang siyasi kriterlerinin gözönünde tutulmasını beklediklerini belirterek, bu tutumun ayrıcalıksız olarak tüm üyelere uygulandığı gibi Türkiye'ye de gösterilmesinin arzu edildiğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler