Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın lideri, İsrail casus uçaklarından çekildiğini söylediği bazı kayıtların Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'ye düzenlenen suikaste İsrail'in karıştığını gösterdiğini öne sürdü.
Hizbullah lideri Nasrallah bir uydu bağlantısı ile yaptığı açıklamada, İsrail casus uçaklarından çekildiğini söylediği görüntüleri de yayınladı.
Nasrallah görüntülerin 1990'dan 2005'e uzanan süre içinde çekildiğini ve eski Başbakan'ın kullandığı yolların ve suikastin düzenlendiği yerin izlendiğinin göstergesi olduğunu öne sürdü.
Hasan Nasrallah, kaydın ikna edici kanıt sunmadığını kabul etse de İsrail'i suçlamak için yeterli olduğunu savundu.
Nasrallah ayrıca Hariri ve 22 kişinin ölümüne yol açan saldırıdan bir gün önce olay yerinde İsrail için çalışan bir Lübnanlı ajanın incelemeler yaptığını iddia etti.
Beş yıldır çözülmeyen düğüm Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri, 2005 yılında, ülke seçime hazırlandığı bir sırada Beyrut'ta konvoyuna düzenlenen bombalı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.
Gelişmiş yöntemlerle ve karmaşık bir planlamayla düzenlenen suikast hakkında bir Birleşmiş Milletler soruşturması açıldı.
Hariri suikastini soruşturan uluslararası mahkemenin bu yıl içinde suikast ile ilgili suç duyurularında bulunması bekleniyor.
Mahkemenin saldırıda Hizbullah'ın parmağının da bulunduğunu açıklaması bekleniyor.
2006'da İsrail ile yaşanan savaştan bu yana yeri belirsiz olan Şeyh Nasrallah ise Lahey merkezli mahkemeye güvenmediğini söylüyor.
Gerginlik endişesi Hizbullah'a da suçlamalar yöneltilmesinin, ülkede başlıca siyasi partilerden biri olan Hizbullah'ın Şii taraftarları ile Hariri'nin Sünni taraftarlarını karşı karşıya getirmesinden endişe ediliyor.
İsrail ise Hizbullah'ın suçlamalarını reddetti. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcsü Yossi Levy, "Nasrallah'ın suçlamaları saçma yalanlar" diye konuştu.
14 Şubat 2005'te öldürülen Refik Hariri, Suriye'nin ülke üzerindeki etkisinin kırılmasını savunuyordu.
Ölümünden sonra açılan uluslararası soruşturmanın ön raporlarında da Hizbullah ile yakın bağları olan Suriye'nin sorumlu olabileceği dile getirildi.
Suriye bu suçlamaları o günden bugüne hep reddetti. Ancak suikast ardından başlayan Suriye aleyhtarı eylemler, Şam yönetiminin ülkede iç savaştan bu yana bulunan binlerce askerini çekmek zorunda kalması ile sonuçlandı.
Hariri suikasti hakkındaki soruşturma bölgede gergin bir bekleyişle izleniyor. Suriye ve Suudi Arabistan liderleri geçtiğimiz günlerde Lübnan'a ortak bir ziyaret düzenleyerek rakip kesimler arasında gerginliği gidermeye çalışmıştı.