NATO üyeleri, ittifakın Libya'da oynayacağı rol konusunda bugün Brüksel'de daimi temsilciler düzeyinde yapılacak toplantıda uzlaşma arayacak.
Dünkü toplantılarda Libya'da uçuşa yasak bölge kararının icrasının NATO'nun koordinasyonu altında devam etmesi planı üzerinde anlaşma sağlanamamıştı.
Libya'ya yönelik operasyona öncülük eden ABD, ileri aşamalarda komutayı, İngiltere, Fransa ya da NATO'nun devralmasını istedi.
İngiltere NATO'yu adres gösterirken, Türkiye ve Almanya çekince belirtti. Fransa ise NATO'nun öne çıkmasının Arap dünyasında hoş karşılanmayacağını savunuyor.
Ankara'nın, hem uçuşa yasak bölgenin daraltılmasını hem de operasyonun olası sivil kayıpları göz önüne alınarak yumuşatılmasını talep ettiği belirtiliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO'nun Libya'da devreye girmesi konusunda Türkiye'nin bazı şartları olduğunu belirterek, "'NATO, Libya'nın Libya'lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yer altı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil" dedi ve operasyonun işgale dönüşmemesi gerektiğini kaydetti.
Savunma Bakanı Vecdi Gönül de ''Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz'' diye konuştu.